BELINKA DONOSI

Drvene igračke najbolji su izbor za vaše dijete. Saznajte zašto…

Sve su popularnije!

Dok kupujete igračke za svoju djecu, najvjerojatnije će vas privući one najnovije na tržištu koje su ujedno i najskuplje, a klasične drvene igračke ostaju zanemarene. Vrijeme je da im posvetite više pažnje.

Lijep je osjećaj kada rukom prelazite preko dobro izrađenog, čvrstog drvenog predmeta, a čini se da to djeca razumiju bolje od ikoga s obzirom na to da drvene igračke nisu izašle iz mode tijekom stoljeća. I dalje su rado viđene u domovima, igraonicama i školama širom svijeta. Drvene igračke ponovno uživaju u popularnosti jer se roditelji sa sjetom prisjećaju vlastitog djetinjstva, odabirući igračke za svoju djecu, a potrošači općenito se vraćaju tradicionalnim igračkama kako bi uravnotežili korištenje sofisticiranih igračaka i gadgete digitalnog doba.
Iako drvene igračke nemaju isti tretman kao plastične igračke i gadgeti koje neprestano vidimo na reklamama, brojni su razlozi zašto su one zapravo bolje.

Bolje su za okoliš

Drvene igračke ekološki su prihvatljivija opcija od plastičnih igračaka. Kao organska, obnovljiva tvar, drvene igračke su biorazgradive i mogu se reciklirati. Roditeljima je još draže kupovati drvene igračke jer znaju da se na tržištu mogu pronaći one plastične koje su sumnjivog porijekla i ne spadaju u one odobrene za dječju upotrebu. S drvenim igračkama možete biti sigurni da ne sadrže nikakve opasne supstance.

Mogu se nasljeđivati

Drvene igračke su dugotrajnije, skoro pa neuništive. Gotovo svaki roditelj se jednom u životu pitao zašto neprestano kupuje nove igračke. Odgovor je zato što djeca lako unište one od plastike i s time su na duplom gubitku – dali su novce za nešto što ubrzo postaje neupotrebljivo. Osim toga, djeca često prerastu igračke ili im brzo dosade pa plastične igračke ubrzo završe na otpadu i postaju dio globalnog problema s plastikom. Istrošene drvene igračke možete lako obnoviti premazom na osnovi prilagođenih biljnih ulja koji nije štetan za djecu, a zatim ih možete pokloniti nekom drugom djetetu ili ih čuvati ako planirate imati još vlastite djece.

Odličan su alat za učenje

Psiholog Lawrence Mestyanek je 1976. godine primijetio nedostatak igračaka za edukativne svrhe koje bi mogle pomoći djeci s poteškoćama u učenju. Nastojao je to promijeniti konstruirajući brojne posebne drvene igračke u svojoj garaži i od tada smo sve više shvatili kako drvene igračke posjeduju brojne obrazovne kvalitete. Neke od klasičnih drvenih igračaka uključuju zagonetke, blokove ili minijaturne građevinske setove koji mogu pomoći djeci u računanju, pismenosti, motoričkim vještinama i rješavanju problema. Dječja mašta raste dok se igraju sa stvarima koje nemaju očitu svrhu ili samo služe za jednokratnu upotrebu.

Potiču socijalnu interakciju

Igranje video igarica, koliko god primamljivo i zabavno izgledalo, često može biti vrlo usamljena aktivnost. Drvene igračke mogu poticati interakciju s drugom djecom i promovirati dijeljenje i timski rad. One su prirodne lišene proizvodnje zvuka i nemaju dugme kojim će se pokrenuti pa samim time omogućuju djeci da koriste vlastite glasove prilikom igranja i međusobno surađuju da bi se zaigrali. Neke moderne igračke svojim elektroničnim i interaktivnim mogućnostima ne ostavljaju puno prostora za igru jer čine sve umjesto djeteta. S druge strane, jednostavnost drveta omogućuje izgradnju vlastitog imaginarnog svijeta, a kao rezultat može pomoći prostornoj i socijalnoj svijesti.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.