Staro drvo ima kakvoću koju je zaista teško rekreirati, a predmeti poput vintage daski za rezanje, kutija, stolica i sličnih drvenih premeta, imaju posebnu čar. Prednost starog drveta je ta što ono postaje bolje što je istrošenije, odnosno što se više koristi. Zato je danas još poželjnije u svojoj kuhinji imati stare daske za rezanje koje su već služile za pripremu raznih gastronomskih delicija iz kućne radinosti. Ako ste ljubitelj starina ili preferirate shabby chic stil, onda je sljedeća ideja kao stvorena za vas. Naime, ako imate staru dasku za rezanje koja za vas ima neko posebno značenje ili vas podsjeća na jela vaše bake, ali je poslužila svrsi, možete ju prenamijeniti u dasku za serviranje. Sigurno ste bezbroj puta na društvenim mrežama vidjeli fotografije prekrasno serviranih delicija – od sireva i narezaka do glavnih jela. Ono zbog čega su vam zapele za oko su zapravo drvene daske na kojima su servirani jer upravo one zaokružuju cjelokupni dojam. Koristeći svega par alata, u vrlo kratkom vremenu možete obnoviti staru dasku za rezanje i na njoj servirati jela za sva buduća druženja s prijateljima.
• Dobro očistite dasku od ostataka hrane.
• Izbrusite dasku pomoću brusilice ili upotrijebite malo više snage i pređite po njoj papirom za brušenje.
• Dasku ponovno dobro očistite krpom kako na njoj ne bi ostalo prašine.
• Ako želite, možete ju dodatno izdubiti nožem kako bi izgledala još istrošenija.
• S pomoću kista, cijelu dasku premažite uljem za bio impregnaciju na osnovi rafiniranih biljnih i mineralnih ulja prikladno za površine koje su u dodiru s hranom
• Pustite da se osuši
• Kada vidite da vam nakon dugog korištenja daska gubi sjaj, ponovno ju možete obraditi istim proizvodom. Interval potrebnog održavanja ovisi o vrsti drva, mehaničkom opterećenju i izloženosti vlazi.
Serviranje hrane ne mora biti komplicirano da bi bilo efektno. Jednostavno na dasku poslužite sve ono što volite i što znate da će voljeti vaši gosti. Samo na dasku stavljajte namirnice dok se ona ne napuni, a kada nečega ponestane, samo ju nadopunite. Donosimo vam nekoliko ideja za serviranje s kojima ćete oduševiti svoje najbliže.
Jednostavna plata s mesom i sirom
Teško je pogriješiti s klasičnom daskom s mesom i sirom. Obožavamo kombinaciju tekstura i okusa te dašak boje uz voće i masline. Na platu možete dodati i različite orašaste plodove (poput pistacija ili začinjenih badema) i bilo koje sezonsko voće. Još jedan profesionalni savjet: dodajte krekere koje ste sami napravili.
Plata s dinjom i pršutom
Kome trebaju krekeri? Ova plata s mesom i sirom koristi dinje kao alternativu, dodajući sve vrste boja i sočnosti naizgled jednostavnoj dasci. Na vrh stavite svježe začinsko bilje i nasjeckane pistacije. Savršena kombinacija za ljetni roštilj ili zabavu na plaži, ovi se okusi izvrsno kombiniraju s čašom svježeg bijelog vina ili rosea.
Grčka plata
Ne možete se odlučiti između mesa i sira, humusa i povrća ili kruha i voća? Ne morate! Ova plata sadrži svega po malo – bobičasto voće, orašaste plodove, masline, umake, sir, meso, kruh – kako bi usrećio sve. Držite se lakših sireva poput kozjih, feta i mozzarelle, tako da se sve dobro kombinira.