Dovršena izgradnja neobičnog eko nebodera koji upija ugljični dioksid

GREEN_300_listici_sredina

Arhitektura koja mijenja svijet

Četiri godine nakon što je prvotno trebao biti dovršen i više od deset godina nakon pokretanja projekta, zakrivljeni neboder Tao Zhu Yin Yuan u Taipeiju konačno je izgrađen, a po svemu sudeći čekanje se itekako isplatilo.

Pariška arhitektonska tvrtka Vincent Callebaut Architectures poznata je po svojim zelenim dizajnima i često se zaposlenici nazivaju ekološkim arhitektima. Tvrtka je 2010. godine pobijedila na natječaju za održivi stambeni neboder u Taipeiju u Tajvanu. Najnovije fotografije pokazuju da je zgrada Tao Zhu Yin Yuan dovršena i da zelena firma zasigurno opravdava svoje ime.
Ova nevjerojatna zgrada nije tu samo zbog estetike. Impresivnih 23,000 stabala zasađeno je širom cijelog nebodera i apsorbirat će do 130 tona ugljičnog dioksida godišnje.

Izgradnja same zgrade također je pažljivo planirana kako bi bila ekološki prihvatljivija u procesu koji se naziva eko-gradnja. To znači da su tvrtka, klijent i svi savjetnici morali pažljivo planirati postupak kako bi smanjili ukupni okolišni otisak masivnog građevinskog pothvata. Dizajn Vincenta Callebauta zamišljen je kao fragment okomitog kopna ili kao “naseljeno stablo”.

Izdižući se na visinu od 93,2 metra, toranj se sastoji od 21. kata, plus četiri podzemne razine. Dvadeset katova uvija se 4,5 stupnjeva po svakom katu, odnosno toranj je zakrivljen za 90 stupnjeva od baze do vrha. Zgrada, čiji je oblik inspiriran dvostrukom zavojnicom DNK, uskoro će se cijela zazeleniti jer specijalizirani botaničari sade više vrsta drveća s boljim volumenom apsorpcije ugljika kako bi doprinijeli zaštiti kvalitete zraka. Značajni održivi dodaci uključuju energiju sunca i vjetra, recikliranje kišnice, fokus na prirodnu ventilaciju i sustave za nadzor energije. Tu su i instalirani regenerativni liftovi, učinkovito grijanje i vodene instalacije koje štede vodu.


Potresi i jaki vjetrovi stalna su briga u tom dijelu svijeta, pa je upotrijebljena seizmička zaštita “nuklearne elektrane” u obliku strukturnog dizajna za koji tvrtka kaže da premašuje seizmičke propise. Fiksna središnja jezgra sadrži vertikalnu cirkulaciju i odvaja dvije stambene jedinice na svakom kutu.


Pomno isplanirana zakrivljena struktura odgovora na četiri ključna cilja zgrade. Prvo, zgrada poprima piramidalni profil kada se gleda sa sjevera i juga. Drugo, kaskadni oblik omogućuje suspendirane vrtove na otvorenom koji su dovoljno veliki za potrebe stanara. Oblik zgrade omogućava stanovnicima panoramski pogled, posebno prema obližnjem tornju “Taipei 101” i središnjoj gradskoj poslovnoj četvrti. Konačno, oblik također osigurava progresivnu geometriju gdje zelenilo nudi osamljenost i privatnost tijekom cijelog dana.
Tao Zhu Yin Yuan toranj, poznat i kao Agora Garden Tower, službeno je dovršen krajem 2021. godine, a luksuzni apartmani već su pronašli svoje vlasnike.

PHOTOS BY: Vincent Callebaut Architectures / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.