Night+View-1

Staklena kućica na drvetu je ostvarenje sna iz djetinjstva

GREEN_300_listici_sredina

Dizajn koji ne ruši već samo nadograđuje

Ako ste zaljubljenik u prirodu i želite se prisjetiti djetinjstva, staklena kućica na drvetu je upravo ono što vam treba.

Svi smo, barem jednom u životu, razmišljali o tome kako bi bilo sjajno živjeti u prekrasnoj kućici na drvetu, daleko od gradske vreve i prometa. Ipak, navikli smo vidjeti sve upečatljivije zgrade u srcu modernih mega gradova, guste konglomerate za stanovanje koji se nalaze u gradskim središtima. Međutim, uvijek postoji netko tko ide protiv plime, u ovom slučaju je to arhitekt Aibek Almassov koji svojom kućom želi revolucionirati koncept kuće na drvetu, dajući joj potpuno novi identitet. “Tražio sam rješenje koje bi u budućnosti moglo pomoći u sprječavanju uništavanja šuma. Moramo živjeti u skladu s prirodom”, rekao je Kazahstanac u intervjuu za strane medije.

Potpuno uranjanje u prirodu

Aibek Almasov je kazahstanski arhitekt koji se odlučio posvetiti ovom projektu, vjerojatno vođen istim snovima iz djetinjstva koji nas ponekad prate u kasnijim godinama života. Samo on kuću nije sagradio na drvetu, već oko njega. Projekt je pokrenuti kada se arhitektu obrati poduzetnik iz grada Almatyja koji je tražio utočište dalje od grada. Tada je kuća poprimila osnovni oblik, strukturu od stakla i drveta, laganu i izuzetno svijetlu, koja raste oko velikog stabla. Oblik kuće je veliki cilindar, podijeljen u četiri razine povezane spiralnim stubištem. Trenutno je još uvijek riječ o projektu, kada dođe do realizacije, postat će idealna getaway destinacija s pogledom koji oduzima dah.

Između tradicije i inovacije

Zahvaljujući inteligentnoj upotrebi materijala, kuća će biti idealan spoj tradicije i modernog dizajna. Pravi protagonist kuće definitivno je staklo. Naime, ploče će biti građene vrhunskim tehnikama kako bi se zajamčio najniži mogući koeficijent refleksije. Ovaj način razmišljanja ima smisla kad se sjetimo da je drvo unutar kuće živo, a zahvaljujući staklu može upiti svu potrebnu svjetlost. Na krovu kućice će se nalaziti solarni paneli za napajanje Teslinog powerwalla te sistem za pročišćavanje kišnice za potrebe toaleta. Drvo i kamen, materijali koji dodaju finalni “touch”, dostupni su na tom području, a odabrani su s ciljem smanjenja ekološkog otiska zgrade.

PHOTOS BY: A.Masow Architects / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.