fukushima nasl

Dosad u ocean ispušteno 7800 tona radioaktivne vode: Iz Fukushime tvrde da su u granicama dopuštenoga

GREEN_300_listici_sredina

Sporna pitanja

Do ožujka sljedeće godine iz Fukushime će se u ocean ispustiti 31 200 tona radioaktivne vode, a odgovorni tvrde kako su sve vrijednosti tricija daleko ispod gornje dopuštene granice.

Operater oštećene nuklearne elektrane Fukushima, TEPCO, izvijestio je da je završen prvi krug ispuštanja obrađene i razrijeđene radioaktivne vode u Tihi ocean. Prema njihovu izvješću, nije bilo problema s opremom niti s postupkom pročišćavanja i ispuštanja otpadne vode..

Ispuštanje otpadne vode iz Fuhushime počelo je 24. kolovoza, a na dnevnoj razinu u Tihi ocena odlazilo je oko 460 tona razrijeđene otpadne vode. TEPCO tvrdi da je u prvom krugu ispuštanja, ispušteno 7.800 tona obrađene vode prema planu, što je ekvivalent punih deset spremnika unutar samoga postrojenja elektrane.

Visoka ali dopuštena razina tricija

Analize uzoraka vode uzete iz mora u radijusu od 3 kilometra oko elektrane pokazale su maksimalnu koncentraciju tricija ili 10 bekerela po litri, što je daleko ispod 700 bekerela po litri, razine koju je kompanija postavila kao dopuštenu granicu.

Fukushima

TEPCO planira provesti četiri kruga ispuštanja vode do ožujka sljedeće godine, što bi bilo 31.200 tona vode – ili 40 punih spremnika koji se nalaze unutar elektrane.

Elektrana Fukushima Daiichi pretrpjela je težak kvar u nuklearnom reaktoru tijekom potresa i tsunamija 2011. godine pa se voda, koja se koristi za hlađenje istopljenog goriva, pomiješala s kišnicom i podzemnim vodama.

Prije ispuštanja u ocean, akumulirana voda se obrađuje kako bi se uklonila većina radioaktivnih tvari, ali i dalje sadrži tricij. Potom se pohranjuje se u više od 1.000 spremnika.

Prije nego što se obrađena voda ispusti u more, operater elektrane razrjeđuje je kako bi se smanjila koncentracija tricija na otprilike sedminu one razine koja je dopuštena za pitku vodu prema propisu Svjetske zdravstvene organizacije.

PHOTOS BY: Profimedia/Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.