Donosimo vam savjete za uskrsni stol sa što manje otpada!

GREEN_300_listici_sredina

Budite što savjesniji prilikom kupnje i dekoracije

Ovog Uskrsa zadržimo tradiciju koju volimo i njegujemo godinama, ali bez stvaranja štete za okoliš.

Iako su svi blagdani povezani s “ićem i pićem”, specifično Uskrs je nužno vezan za dva obroka u danu – uskrsni doručak pa kasnije i obiteljski ručak. Baš kao i obično, košarica u trgovini nešto je skuplja nego inače jer se svi u to vrijeme volimo počastiti finim delicijama.

Uz prehranu, tu je i dekoracija stola i kuće uz koju želimo probuditi blagdanski duh i poštovati dio tradicije. Ovog Uskrsa pokušajmo imati sve navedeno, ali uz probuđenu svijest o okolišu i činjenici da svakim blagdanom tvorimo sve više otpada.

Umjesto toga, neka ovogodišnje slavlje bude u vidu barem malog znaka pažnje prema okolišu tako da smanjimo nepotrebne ambalaže ili proizvode štetne za planet. Možda vas neki od ovih savjeta potaknu na održivi Uskrs, ali i dalje pun ugodnih stvari kako za oko, tako i za nepce.

Izbjegavajte vrećice – ovog se savjeta ne moramo nužno držati samo za blagdane, no kako tada kupujemo više namirnica, ove godine primjerice na tržnicu po rotkvice, mladi luk, jaja i ostalo ponesite svoje platnene vrećice i po mogućnosti ambalažu za jaja. Poželjno je kupovati lokalne, domaće proizvode sa što manje ili čak bez ambalaže.

Serviranje stola uz platnene salvete – opće je poznata stvar da za blagdane svi volimo ljepše servirati stol nego što to radimo ostale dane u tjednu. Umjesto papirnatih ukrasnih salveta koje nas mame s polica trgovina zbog svojih prekrasnih, šarenih printeva, servirajte platnene salvete koje sigurno neka mama ili baka ima spremljene na dnu ladice u spavaćoj sobi. Tako ćete smanjiti potrošnju papira, a ne treba dodatno spominjati kako te platnene salvete možda same za sebe već pričaju neku blagdansku priču iz prošlosti.

Izbjegavajte plastične dekoracije – iako su trgovine pune raznih uskrsnih dekoracija najčešće napravljenih od plastike, odolite im i napravite svoje vlastite homemade ukrase. Primjerice ukrasna jaja možete dobiti i tako da svježa jaja ispušete iz ljuske u posudu koja možete iskoristiti za neki ukusni kolač i zatim praznu ljusku ofarbati u različite boje ili čak na nju polijepiti slamu, osušeno cvijeće i slično. Također, ne kupujte obojenu plastičnu slamu u prodavaonicama, već ako ste u mogućnosti posegnite se pravom slamom, odnosno sijenom kojeg možda ima već prvi susjed.

Ofarbana jaja držite u slamnatoj košari – umjesto u plastičnim posudama, uskrsne pisanice uskladištite u slamnatu košaricu ili zdjelice ispletene od slame. Ove starinske predmete također ćete pronaći na bakinom tavanu koje ne samo da izgledaju lijepo, već su ih splele vrijedne ruke od potpuno prirodnih materijala.

Rinfuzni slatkiši – kakav bi to bio Uskrs bez čokoladnih jaja? Umjesto da ih kupujete u originalnoj ambalaži, slatkiše poput čokoladnih jaja, bombona i bombonijera kupujte rinfuzno u nekoj od čokolaterija diljem grada. Na taj ćete način smanjiti otpad, a uvijek vas to može nagnati da se sami kod kuće kreativno izrazite u motanju slatkiša u DIY paketiće.

Posađeno cvijeće umjesto ubranog – rijetko tko da u ove proljetne dane neće posegnuti za buketom svježih narcisa ili tulipana kojima ćemo ukrasiti blagdanski stol, no umjesto rezanog koje će kasnije završiti na smeću, ukrasite dom posađenim cvijećem koje će trajati mnogo duže, a kasnije ga možete presaditi i u vrt.

Ukrašavajte pisanice prirodnim načinima – kupljene boje za pisanice vrlo lako mogu zamijeniti alternativni i znatno prirodniji načini ukrašavanja pisanica. Jedno od njih je bojenje u čaju kao i bojenje s ljuskama luka. Trebate samo narezati što više ljuski luka u posudu, jaja na koja smo prije omotali neku biljku omotajte u stare iskorištene ženske dokoljenke i stavite kuhati. Nakon nekog vremena izvadite jaja iz dokoljenka odvežite biljku i vaša će jaja imati predivnu prirodnu boju uz otisak željene biljke. Za malo dodatnog sjaja, premažite ih jestivim uljem. Način kako to točno učiniti možete pročitati OVDJE.

Uskrs može početi!

PHOTOS BY: Pinterest, Dnevna doza biljaka / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.