7

Predivne uskrsne pisanice inspirirane biljkama

Tehnika koju su koristile naše bake

Još samo nekoliko dana dijeli nas od Uskrsa, a nezaobilazan dio uskrsne tradicije su jaja. Koliko god čudno zvučalo, čak i pisanice podliježu trendovima, ali mi i dalje dajemo prednost pisanicama koje su obojene prirodnim bojama.

Vjerujemo da su posebno ove godine svi iščekivali taj slavni dan kad se priroda (a s njom i optimizam) službeno bude, a ove godine proljetni praznici malo su uranili i gotovo se poklopili sa samim početkom proljeća. Jedan od simbola proljeća i proljetnih praznika su šarene pisanice, a nadamo se da ćete ih ove godine odlučiti bojati prirodnim pigmentima. Kao i uvijek do sad, biljke su pokazale da su puno više od lončanica na prozorskoj dasci koje služe samo za dekoraciju, a ovaj put koristit ćemo ih kako bi obojale ljusku jajeta te kako bismo na ljusci dobili željeni uzorak.

Zašto pisanice?

One su od davnih vremena simbol novoga života te su se bojale na prve dane proljeća. Danas su usko povezane uz Uskrs, ali tradicija je preuzeta iz raznih naroda – čak su i stari Egipćani vjerovali da je život nastao iz jajeta.
Umjesto umjetnih boja, za bojanje pisanica možete koristiti razne bio materijale poput ljuske crvenog luka, crveni kupus, kurkumu, ciklu, sok iz kompota, kopar, špinat ili čak kavu. Ovo je super način da iskoristite ono što bi se često gledalo kao otpad te odlični projekt kojeg možete raditi sami ili u društvu. Pripremili smo vam kratke upute, a prije svega moramo napomenuti da će boja ljuske jajeta utjecati na konačnu boju: za svjetliju boju koristite jaja blijede ljuske, a za tamnije boje koristite tamnija jaja.

Za početak, tvrdo skuhajte jaja: jaja sobne temperature stavite u hladnu vodu u koju ste dodali žličicu soli ili sode bikarbone. Nakon što je voda zavrela, kuhajte ih još 10-12 minuta.

Odaberite biljke (listove i cvjetove) koje ćete koristiti kao motive na pisanicama – možete koristiti razne travke, cvjetove i listove. Jako su popularni listovi djeteline i peršina te cvjetovi maslačka i listovi maslačka.

Odrežite otprilike 15 cm stare hulahopke i na jednoj strani zavežite čvor. Listove i cvjetove prislonite uz jaje, a hulahopku čvrsto zategnite preko i zavežite čvor kako se niti jaje niti dekoracija ne bi pomicali.

Pripremite lonac ili posudu u kojoj je tekućina koju ste obojali na prirodni način. Za narančastu ili smeđu boju koristite velike količine ljuske crvenog luka, a kako biste dobili crvenkastu boju dodajte mljevenu crvenu papriku ili kožu crvene paprike.
Za ružičastu ili ljubičastu boju možete koristiti koru ili sok od cikle, za žutu možete koristi kurkumu. Smeđe pisanice možete dobiti kavom, zelene pisanice špinatom, a plave lišćem crvenog kupusa.
Na što god se odlučili, proces je isti: zakuhajte litru vode s 1-2 žlice alkoholnog octa, dodajte prirodna bojila u vodu i kuhajte 30 minuta.

Nakon što se voda lagano ohladila, u nju stavite prethodno tvrdo kuhana jaja koja ste omotali hulahopkom (zbog uzorka lišća), iscrtali voskom. Ako ne želite koristiti biljke kao uzorke, pisanice možete oslikati voskom kojeg ćete ukloniti nakon što ste završili bojanjem. Jaja su dekorativna čak i kad su bez posebnih uzoraka – možete ih obojati raznim prirodnim bojama i uživati u njihovoj ljepoti. Nakon što su jaja odstajala u vodi 1-2 sata, izvadite ih iz vode i premažite jestivim uljem po izboru zbog sjaja.

I za kraj, ali nimalo nevažno: ostatke povrća koje ste koristili za bojanje vode možete odložiti u kompost, kao i ljuske jaja koje ste bojali prirodnim bojama. U kompost možete odložiti i bilo koje prirodne materijale koje ste koristili za dekoraciju, npr. slama, grane i rezano cvijeće.

Želimo vam lijepe i sretne praznike!

 

PHOTOS BY: Dnevna doza biljaka / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.