Svatko ima svog favorita: Provjerite koje su najpopularnije sobne biljke u raznim državama svijeta

GREEN_300_listici_sredina

Znate li koja je najčešća biljka u Hrvatskoj?

Svaka zemlja, ali i kontinent preferira različiti ukus kada je u pitanju sadnja sobnog bilja. Od sada možete provjeriti koje biljke su hit u određenim dijelovima svijeta i to zahvaljujući mapi jedne tvrtke.

Sobne biljke su sveprisutni dio kućnog uređenja. Ne samo da su bitan element u dizajnu interijera, već i poboljšavaju kvalitetu zraka, produktivnost i estetiku. Zapravo, oni su same za sebe definicija zelenog dizajna. Uređenje biljkama jednako je popularno u cijelom svijetu, no različite regije svijeta biraju i različite vrste biljaka s kojima uljepšavaju svoje domove. Ponekad je razlog tomu vrlo logičan – različite biljke uspijevaju u različitim područjima i prilagođene su nekom tipu okoliša, a ponekad je razlog isključivo trend i stvar preferencije.

Tvrtka House-Fresh napravila je biljnu mapu svijeta ne bi li prikazali u kojim dijelovima svijeta je popularna koja biljka. To su učinili za čak 147 zemalja, a infografika ne uključuje Antartik. Kombinirali su te podatke s rezultatima Google pretraživanja u svakoj zemlji. Zatim su dizajneri HouseFresha sastavili infografike u obliku karata koje ističu informacije. Točnije, razvili su kartu svijeta koja prikazuje najpopularniju sobnu biljku u određenim zemljama.

Neke od zemalja preklapale su se s preferencijama biljaka. Donosimo vam najpopularnije biljke, a možete li pogoditi što se najviše uzgaja na Balkanu?

Sobne biljke

Monstera delicios

Najpopularnija biljka je Monstera deliciosa i smatra se kao biljka broj jedan u Europi, Aziji i Oceaniji te u Sjevernoj Americi. U Europi je 10 zemalja tražilo informacije o njoj više od bilo koje druge vrste. Zauzela je prvo mjesto u zemljama poput Kostarike, Kanade i SAD-a. Jeste li znali da je plod Monstera deliciosa jestiv kao što joj i ime govori? To je poput vrtne hrane i sobne biljke u jednom. Karakteristična je po svojim listovima i rupama koje omogućuju da se svjetlost filtrira kroz gornje slojeve kako bi jednako krasila lišće ispod.

Mimosa pudica (Mimoza)

Postoji još jedna biljka koja je jednako popularna u Sjevernoj Americi kao i Monstera. Riječ je o Mimosi pudici, tzv. “sramežljivoj” biljci, kojoj se lišće uvija kada se dodirne. No, ova trajnica popularna je od Jamajke, Trinidada, Tobaga pa sve do Belizea gdje je i najpopularnija sobna biljka.

Plava pasiflora

Plava pasiflora zauzima prvo mjesto u Južnoj Americi, a izabrana je za omiljenu biljku u Argentini, Kolumbiji, Urugvaju i Venezueli. To je zapravo loza koja se može saditi unutra i vani. Ima impresivne listove, šarene cvjetove i jestivi cvijet. Ono što je zanimljivo je činjenica kako je plava pasiflora nacionalni cvijet u Paragvaju, ali se prema ovoj studiji ne rangira kao favorit. Umjesto toga, Kalanchoe daigremontiana je zaradio tu titulu i u Paragvaju i u Portoriku.

English Ivy (Bršljan)

Druga omiljena sobna biljka u Europi je Hedera helix, barem u Bosni, Hercegovini, Makedoniji, Moldaviji i Crnoj Gori. Ako niste upoznati s ovim imenom biljke, možda ćete je prepoznati po onom uobičajenom: engleski bršljan.

Oleander

Oleander, ili Nerium oleander, najpopularniji je izbor u mnogim bliskoistočnim i azijskim zemljama uključujući Jordan, Kuvajt i Oman. To je zapravo grm koji se lako održava. Ujedno je i izrazito otrovno, pa se ne preporučuje za kuće u kojima žive djeca ili kućni ljubimci. 

Kalanchoe tomentosa

Ili poznatija kao Mačja ušica ili Panda. Istraživanje tvrdi da je Japan jedina zemlja na svijetu koja favorizira Kalanchoe tomentosa. Krzneni zeleni listovi višegodišnjeg sukulenta imaju mrlje smeđe boje na kraju, zbog čega je dobio naziv biljka panda ili čokoladni vojnik. Potječe s Madagaskara, a u hladnijim podnebljima zapravo ga trebate imati u zatvorenom prostoru.

Lantana camara

Dvanaest afričkih zemalja neslužbeno je nominiralo Lantana camara kao najtraženiju biljku. Tu je očiti pobjednik, iako je na nekim drugim područjima klasificiran kao korov. 

Hrvati su veliki ljubitelji biljaka

Osim Monstere kao najpopularnije biljke u Europi, Hrvati najčešće kupuju biljku ili drvo žada. Biljka žada (Crassula ovata) je posebna zbog svoje jednostavne njege i sposobnosti preživljavanja u uvjetima s malo vode i svjetlosti. Ova sukulentna biljka također ima reputaciju da donosi sreću, bogatstvo i obilje, stoga se često koristi u feng shuiju i drugim oblicima duhovne prakse. Listovi biljke žada su mesnati i okrugli, a često imaju zelenu ili srebrnastu nijansu, čineći je privlačnom za ukrašavanje domova ili ureda. Biljka žada je također poznata kao “dolarovo stablo” ili “stablo novca” zbog svoje sposobnosti da privuče novac i bogatstvo u domaćinstvo.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram, housefresh.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.