Kineski dolar – otporna biljka za koju se vjeruje da donosi novac i blagostanje

GREEN_300_listici_sredina

Omiljena biljka poslovnjaka

Ova lijepa biljka zanimljivih okruglih listića za koju se vjeruje da donosi blagostanje i novac je puno više od obične biljke. Ona je statusni simbol lijepog doma te nezamjenjiv dodatak svake urbane džungle.

Bogatstvo, blagostanje i moć, zadovoljstvo u poslovnom i privatnom svijetu i nerazmjerne količine sreće donijet će vam pilea peperomioides, popularno zvana “kineski dolar”. Baš kao što joj ime govori, svi financijski stručnjaci i imućni ljudi u svom životnom prostoru posjeduju baš ovu biljku okruglih listića i tanke stabljike.

Naime, po nekim istočnjačkim vjerovanjima, ova biljka iz doma izbacuje negativnu energiju i privlači energiju bogatstva i blagostanja te se vjeruje da će svima koje je posjeduju u svom domu donijeti više novca. Upravo se ova biljka u nekim azijskim zemljama često poklanja, a ponekad i prenosi iz generacije u generaciju kao najdragocjeniji dar.

No, postali milijunaš ili ne, ova biljka će vas svojim prisustvom u prostoriji oplemeniti i sam prostor otvoriti.

Originalno iz Jugozapadne Kine, Kineski dolar je poznat po još nekoliko naziva – palačinka, NLO, biljka misionarka i biljka prijateljstva. Zbog zanimljivih listića koji se listaju iz zemlje, ova biljka izgleda u istom trenutku poput držača za tanjure, palačinke ili nekog neidentificiranog letećeg objekta. Dužina prosječnog listića može sezati i do 10 centimetara promjera.

Pilea peperomioides se lako uzgaja, iako sadnice preuzete od prve biljke sporije rastu. Vrijede svakog novčića, jer kada narastu, dobit ćete čarobne listiće oko kojih nema puno posla. Ova biljka nije pretjerano visoka, rast će do 30 centimetara, zbog čega su idealne za sadnju u teglici. Nije joj mjesto u vrtu, nikako.

Kako biljka raste i stari, listovi joj postaju teži i lakše se savijaju. Upravo tu situaciju možete iskoristiti i manipulirati njezinim rastom. Možete joj dopustiti da sama raste ili je podrezivati na jednu stranu i omogućiti joj da dobije slap sitnih listića. Ako želite puniji izgled biljke, nemojte razdvajati listiće, nego veći broj sjemenki posadite u jednu teglicu i uživajte u pogledu na simpatičan grm.

Kako se uzgaja?

Dva su načina uzgoja ove biljke – posadite uz postojeći mladice pilee ili od početka dodajte više mladica zasadite u jednu teglicu. Pilea jako brzo raste, što znači da ćete uz dovoljnu količinu svjetla dobiti duplo veću biljku kroz nekoliko mjeseci. Za dodatno ubrzan rast biljke, svoju pileu možete presaditi u drugi lonac koji je 2,5 centimetra veći te je redovito zalijevati.

Pilea jasno daje do znanja kada joj nedostaje vode ili joj je zemlja previše suha, a to pokazuje smeđim i tankim vrhovima listića. No, smeđi listići mogu biti  i znak prevelike izloženosti suncu. Ako se listovi previše uvijaju, biljka je dehidrirana. Dajte joj dovoljno, ali ne previše tekućine.

Držite je na indirektnom svjetlu i zalijevajte lagano, ne dopustite biljci da bude natopljena vodom. Za hladnijih mjeseci pilea može biti malo isušena. Što se tiče temperature u sobi, neka vaša pilea bude na temperaturi između 10 i 30 stupnjeva Celzija, uz uvjet da ne postoje prevelike oscilacije u temperaturi. Uživajte u lijepoj i zahvalnoj biljčici koja se s lakoćom razmnožava. Odrežite 5 do 7 centimetara visoku biljčicu i presadite je u novu teglicu i uživajte u još malo kineskog novca!

PHOTOS BY: Instagram, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.