Dobro došli u Norilsk: Najzagađeniji grad na svijetu kojeg već godinama truje jedan čimbenik

GREEN_300_listici_sredina

Nekad mjesto bogate flore i faune

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Stanovnici najsjevernijeg grada na svijetu imaju samo jednu novogodišnju želju: da tvrtka koja im drastično zagađuje zrak i okoliš prestane s radom ili da iz temelja promijene svoje poslovanje. Sve do tada njihov mali grad bit će na glasu kao najzagađeniji na svijetu.

Norilsk, najsjeverniji je grad na svijetu, s oko 176,000 stanovnika te se nalazi u Rusiji, nerijetko prekriven snijegom. Ovo je izgleda sve što se pozitivno može reći o ovome gradu. Naime, stručnjaci su Norilsk proglasili najzagađenijim gradom na svijetu. Ovaj mali grad postajao je sve zagađeniji još tijekom ranih dana Sovjetskog Saveza. Kao područje bogato plemenitim metalima, Norilsk i nakon raspada Saveza ostaje leglo rudarstva i zagađenja na uštrb ekosustava. Istraživačka serija o gradu koju je provela Inside Climate News u suradnji s NBC Newsom i Undark Magazineom pokazala je da većinu onečišćenja koje pogađa Norilsk proizvodi jedna velika tvrtka, Norilsk Nickel.

Ova je tvrtka vodeći svjetski proizvođač paladija i nikla visoke kvalitete. Tvrtka također proizvodi platinu, kobalt i bakar i ako stavimo po strani zaposlenja stanovnika, Norilsk Nickel koji tamo već  više od 80 godina izrađuje i obrađuje metale je vodeća tvrtka koja je negativno utjecala na grad i njegov okoliš.  Ova je jedina tvrtka kriva za zagađenje koje je utjecalo na grad, grad u kojem je prema pričanju stanovnika nekad bio prepun šuma, cvijeća i čistih rijeka. Danas to više nije slučaj.  Rijeku Daldykan, koja je nekoć bila ribarski raj za lokalno stanovništvo, vlada je proglasila nesigurnom. Voda je od velikog zagađenja postala siva. Godine aktivnosti isklesale su neplodan krajolik mrtvih stabala iz borealne šume. Glacijalne rijeke su pocrvenjele, a zrak je jako zagađen sumpornim dioksidom.

Ekstremno zagađenje grada dovelo je do pokretanja svjetskog pokreta koji poziva na ozbiljne sankcije zbog ekološke zloupotrebe. Ako Prijedlog ekocida uskoro postane peti međunarodni zločin, oni koji počine ozbiljna djela onečišćenja mogli bi se suočiti s kaznenom prijavom na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu. Nažalost, tu tamošnji stanovnici dolaze do još jedne prepreke jer čak i ako se takvo priznanje usvoji, vodeći svjetski zagađivači, poput SAD-a i Rusije, možda neće biti pogođeni time jer nisu članovi ICC-a. Još više zabrinjava to što neke od vodećih svjetskih vlada štite interese zagađivača. Na primjer, ruski predsjednik Vladimir Putin dijeli ambiciju ekonomskog razvoja sjeverne regije ulaganjem u više prerade metala s Norilsk Nicklom.

Tračak nade kako će stanovništvo Norilska napokon “prodisati” daju obećanja ove zloglasne tvrtke koja se obvezala uložiti milijarde u sanaciju u korist okoliša, međutim, i tu je većina stanovnika skeptična. Glasnogovornik tvrtke rekao je novinarima da će se upustiti u projekte sanacije 2021. godine koja broji još svega nekoliko dana. “Ovo će se primjenjivati ​​u svim operacijama Nornickel-a počevši od 2021., s jasnim fokusom na generiranje mjerljivih i ostvarivih rezultata kako bi se značajno poboljšala ekološka učinkovitost tvrtke,” zaključio je glasnogovornik. 

PHOTOS BY: Facebook, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.