Beograd dobio “tekuće drvo”, aparat koji pročišćava zagađeni zrak u gradu

GREEN_300_listici_sredina

Peti najzagađeniji zrak u Europi

Kako bi što više pročistili zrak u svojoj zemlji, u Beogradu je postavljeno prvo tekuće drvo koje sadrži šest stotina litara vode i koristi mikroalge za vezanje ugljičnog dioksida i proizvodnju čistog kisika fotosintezom.

Tekuće drvo, tako otprilike zvuči prijevod instalacije originalnog imena “LIQUID3” koja je postavljena u jednoj beogradskoj ulici. Naime, riječ je o inovativnom aparatu kojem je svrha borba protiv onečišćenog zraka koji je u glavnom gradu Srbije i više nego evidentan. To je prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, u kojem tamošnje vlasti vide rješenje za borbu protiv emisija stakleničkih plinova i poboljšanje kvalitete zraka. Sadrži šest stotina litara vode i koristi mikroalge za vezanje ugljičnog dioksida i proizvodnju čistog kisika fotosintezom.”Mikroalge zamjenjuju dva, desetogodišnja stabla ili 200 četvornih metara travnjaka. Ono što je prednost ovog aparata je da se postavi za jedan dan i ne mora se čekati stotinama godina da izraste”, rekao je za medije dr. Ivan Spasojević, jedan od autora projekta s Instituta za multidisciplinarna istraživanja Sveučilišta u Beogradu. “Sustav je isti jer i drveće i trava vrše fotosintezu i vežu ugljični dioksid”, dodaje.

Kako je otkrio dr. Spasojević, prednost mikroalgi je što su 10 do 50 puta učinkovitije od stabala. “Naš cilj nije zamijeniti šume već ovim sustavom popuniti one urbane džepove u kojima nema mjesta za sadnju drveća”, tvrdi. Beograd je četvrti najzagađeniji grad u Srbiji, zbog dvije velike elektrane na ugljen u blizini. Srbija je 2019. godine bila peta najzagađenija zemlja u Europi s prosječnim zagađenjem zraka PM 2,5, prema Svjetskom izvješću o kvaliteti zraka IQAira.

Drugo izvješće u prosincu 2019. također je stavilo zemlju pod pojačan nadzor, jer znanstvenici tvrde da Srbija ima najgori rekord po glavi stanovnika u Europi po broju smrtnih slučajeva povezanih s zagađenjem: 175 na 100.000 ljudi. Tamošnji aktivisti tvrde da je zagađenje u Srbiji i drugim dijelovima Balkanskog poluotoka toliko loše da se može vidjeti, pomirisati, pa čak i okusiti, posebno tijekom jeseni i zime. Projekt je zamišljen da bude multifunkcionalan pa tako LIQUID3 je i klupa, ima punjače za mobitele, kao i solarnu ploču, zahvaljujući kojoj klupa ima osvjetljenje tijekom noći.

PHOTOS BY: Instagram, inovacije.klimatskepromene.rs / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.