hakan-nural-JwhkDV3sfi8-unsplash

Toranj koji upija smog: Hoće li to riješiti probleme najzagađenijeg zraka u svijetu?!

GREEN_300_listici_sredina

Projekt vrijedan gotovo 2 milijuna eura

U New Delhiju se završava gradnja tornja koji bi trebao neutralizirati smog. Zdanje je visoko 25 metara i u sebi ima 40 ventilatora koji će pumpati zrak s ciljem da prepolove količinu otrovnih čestica u ovom najzagađenijem gradu na svijetu.

Smogotoranj – tako bi otprilike mogli nazvati 25-metarsko zdanje u Indiji koje se gradi u New Delhiju ne bi li pokušali na taj način poboljšati kvalitetu zraka u gradu od gotovo 22 milijuna stanovnika. Svjetsko izvješće o kvaliteti zraka 2020. pokazalo je da je New Delhi treću godinu zaredom najzagađeniji glavni grad na svijetu, a koncentracija čestica redovito je 20 puta veća od sigurnih granica s tisućama smrtnih slučajeva svake godine za koje se smatra da su povezane s lošom kvalitetom zraka. Gradnja tornja smještena je u Connaught Placeu, užurbanom centru za kupnju i financije u središtu ovog glavnog indijskog grada.

Toranj čini 40 divovskih ventilatora koji će pumpati u 1.000 kubičnih metara zraka u sekundi kroz filtre s ciljem da prepolove količinu otrovnih čestica unutar radijusa od 1 km od tornja. “U ratu protiv zagađenja, prvi smog toranj u zemlji uspostavljen je u Delhiju. Ako će rezultati ovog pilot -projekta pokazati se kao dobri, tada će više takvih kula od smoga biti instalirano po cijelom gradu”, rekao je glavni čelnik Delhija Arvind Kejriwal u postu na Twitteru. Znanstvenici iz Bombaya i Delhija procjenjivat će koliki utjecaj toranj zapravo ima na zagađenje u tom području u sklopu dvogodišnje studije. Ove će informacije pomoći gradu da odluči hoće li izgradnja više tornjeva od smoga pomoći poboljšanju kvalitete zraka.

Stručnjaci sa Sveučilišta Minnesota koji su osmislili tehnologiju kažu da bi mogla obuzdati koncentraciju čestica za oko 50 posto, pružiti olakšanje stanovnicima i spasiti nekoliko stotina tisuća života ako New Delhi u sljedećih nekoliko godina izgradi još 100 takvih tornjeva. Izgradnja tornja košta 1,7 milijuna eura, a neki stručnjaci smatraju kako je ovaj projekt samo bacanje uzlaudnog novca. “Postavljanje tornjeva nikada nije bilo i nikada neće biti rješenje. Ako se zaista želimo boriti protiv zagađenja, to se mora iskorijeniti iz temelja”, rekao je za strane medije Sunil Dahiya, analitičar Centra za istraživanje energije i čistog zraka, dok su članovi projekta odgovorili kako ovi tornjevi niti nisu ciljani kao trajno rješenje, već samo mali korak prema rješavanju problema.

PHOTOS BY: Unsplash, Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.