20230716_170819

Djeca na ljetovanju izradila posebne kugle koje čiste more: ‘To je kao probiotik’

GREEN_300_listici_sredina

Posebna ekološka akcija u Jablancu

Veliko finale, pak, dolazi tri tjedna nakon same izrade kugli, kada se, nakon fermentacije, bacaju u more.

Protekla dva vikenda skupina djece na ljetovanju u Jablancu pomagala je odraslima u izradi posebnih glinenih kuglica koje sadrže mikroorganizme.

Riječ je o tzv. EM kuglama, inovativnoj mješavini korisnih mikroorganizama, poput bakterija i kvasaca, u koje se namoči glina, a potom pretvara u blatnu masu s mikroorganizmima. Na taj način stvara se prirodna zaštita mora od zagađenja.

Inače, svaka kuglica veličine je teniske loptice, a napravljena je od smjese gline i efektivnih mikroorganizama, koji će pročistiti ili dodatno oplemeniti približno metar kvadratni morske površine.

“Cijela radionica bila je ispunjena iskrenom predanošću očuvanju čistoće našeg voljenog mora. Ovi mali ekolozi istinski su oduševili prolaznike koji su znatiželjno zavirivali u naš kutak! I obavezno moram spomenuti divne roditelje koji su nas bodrili cijeli dan obasipajući nas osvježavajućim nagradama poput sočnih lubenica i hladnih napitaka”, kazala je za Morski.hr Ana Borović, učiteljica prirode i biologije, organizatorica akcije i velika zaljubljenica u ekologiju.

Veliko finale za tri tjedna 

“EM kugle volim opisivati kao probiotik koji dodajemo u more. Ove inovativne kugle sastoje se od mješavine korisnih mikroorganizama, poput bakterija i kvasaca, u koje namočimo glinu i sve zajedno pretvaramo u blatnu masu. Potom uz dodatak bokashij smjese, suhe komponente mikroorganizama nalik piljevini, sve dobro umijesimo i dlanovima formiramo kugle”, objasnila je Borović za Morski.hr.

Veliko finale, pak, dolazi tri tjedna nakon same izrade kugli, kada se, nakon fermentacije, bacaju u more.

Ubijaju štetne bakterije

Kugle djeluju tako da razgrađuju organske tvari i pomažu moru da se oporavi od zagađenja uzrokovanog povećanim brojem aktivnim kućanstvima ljeti ali i prekomjernom upotrebom snažnih sredstava za čišćenje.

Riječ je o projektu koji već šest godina provodi Osnovna škola Ivana Rabljanina na Rabu, a svake godine pridružuje im se sve više priobalnih škola.

PHOTOS BY: Morski.hr/Ana Borović / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.