ashley-winkler-t4rIuEFOMS4-unsplash

Opatijski učenici za spas okoliša: Bacili 10.000 eko loptica u more!

GREEN_300_listici_sredina

Primjer odraslima

Svaka kuglica veličine je teniske loptice, a napravljena je od smjese gline i efektivnih mikroorganizama, koji će pročistiti ili dodatno oplemeniti približno metar kvadratni morske površine.

Više od 200 opatijskih učenika iz Osnovne škole “Rikard Katalinić Jeretov” u more je bacilo 10.000 kuglica s efektivnim mikroorganizmima. Riječ je o šestoj takvoj akciji i ekološkoj edukaciji za učenike. Svaka kuglica veličine je teniske loptice, a napravljena je od smjese gline i efektivnih mikroorganizama, koji će pročistiti ili dodatno oplemeniti približno metar kvadratni morske površine.

Kako piše Novi List, učenici su kroz igru i zabavu ubacili loptice u more koje sadrže 80 raznih mikrobnih skupina u kojoj glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina. Sve kuglice izradili su sami opatijski učenici uz pomoć svojih nastavnika i roditelja.

‘Trebalo nam je šest radnih dana’ 

” Radi se o jednoj od najvećih ovakvih akcija u našoj županiji, pa i šire, a kuglice su izrađivali učenici od prvog do petog razreda uz pomoć roditelja i za pripremu smjese i oblikovanje ovih prekrasnih zdravih kuglica nam je trebalo šest radnih dana. No, rezultat je ovdje i djeca se jako vesele što će dati doprinos čišćem moru na njihovoj omiljenoj opatijskoj plaži”, rekla je učiteljica Anja Malvić, voditeljica Eko škole u OŠ “Rikard Katalinić Jeretov” u Opatiji.

Efektivni mikroorganizmi su u potpunosti prirodan proizvod, nisu laboratorijski uzgojeni niti genetski modificirani. Nakon bacanja u more, kuglice padaju na dno te počinju svoj proces bioremedijacije kojom se stvaraju ekološki i zdravi uvjeti za sva bića na tom području.

Efektivni mikroorganizmi danas imaju široku primjenu uključujući ekološki uzgoj voća i povrća, proizvodnju zdrave hrane i zaštitu okoliša te pozitivno utječu na zdravlje životinja i ljudi. Uz pomoć njih pročišćavaju se otpadne vode, saniraju odlagališta otpada, neutraliziraju otrovni plinovi i neugodni mirisi.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.