nor1

Samoodrživo selo s potpisom arhitekta: Ovako će Norvežani živjeti u budućnosti

GREEN_300_listici_sredina

Samoodrživa idila u Skandinaviji

Vrtovi, inovacijski laboratoriji, mjesta za zajedničko kuhanje, skupljanje kišnice, električni čamci, fotonaponski paneli na zgradama samo je dio projekta samoodrživog mjesta koji je nedavno dobio nagradu i koji bi uskoro mogao zaživjeti u Norveškoj.

Ne, ovo nije neki filmski set iz filma znanstvene fantastike, već nagrađen arhitektonski projekt koji jasno dočarava kako bi moglo uskoro izgledati malo mjesto u Norveškoj. Riječ je o strategiji za izgradnju mjesta koje bi u potpunosti moglo biti samoodrživo, a da u isto vrijeme njegovi stanovnici u njemu mogu provoditi vrijeme i pritom održivost uklopiti u svoj život. Dizajn mjesta uključuje prostore za sastanke, otvoriti mogućnost povezanosti s morskim prometom i povećati pristupačnost pješacima. Također, tu će se nalaziti i višenamjenskim trg, zgrada kulturne baštine i prostor za okupljanje koji će svi moći koristiti. Javni prijevoz bit će moguć uz električne autobuse koji će mjesto povezivati sa svim većim gradovima. Pametna mreža s priključnim modulima napajat će grad obnovljivom energijom, a svi će krovovi, poslovni prostori i mjesta za sastanke imati fotonaponske panele za pomoć u napajanju energetske mreže. Sve će biti međusobno povezano. Kad bude izgrađeno, stanovnici će kroz šetnicu moći slijediti plavu stazu koja će ih dovesti do mora, odnosno marine u kojoj će biti usidreni električni čamci koji će im biti slobodni za korištenje. 

Stanovnicima će se nuditi i mogućnost sadnje u vrtovima kao i inovacijski laboratorij za javnu upotrebu. U ovim novim vrtovima predviđen je i dječji vrtić, zdravstvene usluge kao i zaštićeno igralište za djecu i mlade. Zgrade će prikupljati kišnicu, koja se prenosi na balkonske gredice što će stanovnicima omogućavati da sami uzgajaju i navodnjavaju hranu. Tu je i uzgajivačnica, zajednički staklenik s kuhinjom gdje svi mogu zajedno kuhati i jesti nakon berbe sastojaka za obrok. Jednom riječju – idila. Samoodrživi projekt arhitektonskog ureda Kaleidoscope Nordic nedavno je osvojila prestižnu nagradu Architizer A+Awards te je u skoroj budućnosti previđena realizacija projekta. 

PHOTOS BY: kaleidoscopenordic.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.