nor1

Samoodrživo selo s potpisom arhitekta: Ovako će Norvežani živjeti u budućnosti

GREEN_300_listici_sredina

Samoodrživa idila u Skandinaviji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Vrtovi, inovacijski laboratoriji, mjesta za zajedničko kuhanje, skupljanje kišnice, električni čamci, fotonaponski paneli na zgradama samo je dio projekta samoodrživog mjesta koji je nedavno dobio nagradu i koji bi uskoro mogao zaživjeti u Norveškoj.

Ne, ovo nije neki filmski set iz filma znanstvene fantastike, već nagrađen arhitektonski projekt koji jasno dočarava kako bi moglo uskoro izgledati malo mjesto u Norveškoj. Riječ je o strategiji za izgradnju mjesta koje bi u potpunosti moglo biti samoodrživo, a da u isto vrijeme njegovi stanovnici u njemu mogu provoditi vrijeme i pritom održivost uklopiti u svoj život. Dizajn mjesta uključuje prostore za sastanke, otvoriti mogućnost povezanosti s morskim prometom i povećati pristupačnost pješacima. Također, tu će se nalaziti i višenamjenskim trg, zgrada kulturne baštine i prostor za okupljanje koji će svi moći koristiti. Javni prijevoz bit će moguć uz električne autobuse koji će mjesto povezivati sa svim većim gradovima. Pametna mreža s priključnim modulima napajat će grad obnovljivom energijom, a svi će krovovi, poslovni prostori i mjesta za sastanke imati fotonaponske panele za pomoć u napajanju energetske mreže. Sve će biti međusobno povezano. Kad bude izgrađeno, stanovnici će kroz šetnicu moći slijediti plavu stazu koja će ih dovesti do mora, odnosno marine u kojoj će biti usidreni električni čamci koji će im biti slobodni za korištenje. 

Stanovnicima će se nuditi i mogućnost sadnje u vrtovima kao i inovacijski laboratorij za javnu upotrebu. U ovim novim vrtovima predviđen je i dječji vrtić, zdravstvene usluge kao i zaštićeno igralište za djecu i mlade. Zgrade će prikupljati kišnicu, koja se prenosi na balkonske gredice što će stanovnicima omogućavati da sami uzgajaju i navodnjavaju hranu. Tu je i uzgajivačnica, zajednički staklenik s kuhinjom gdje svi mogu zajedno kuhati i jesti nakon berbe sastojaka za obrok. Jednom riječju – idila. Samoodrživi projekt arhitektonskog ureda Kaleidoscope Nordic nedavno je osvojila prestižnu nagradu Architizer A+Awards te je u skoroj budućnosti previđena realizacija projekta. 

PHOTOS BY: kaleidoscopenordic.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.