Mamma-Mimi-2-SMALL-scaled

Danski umjetnik napravio svog stotog drvenog trola. Nalazi se na misterioznoj lokaciji

GREEN_300_listici_sredina

Umjetnost od recikliranih materijala

Njegove divovske figure inspirirane su skandinavskim narodnim pričama. Često se nalaze u srcu šuma, daleko od dobro poznatih puteva, kako bi se potaknulo odrasle i djecu da više vremena provode u prirodi.

Njegovi neobični divovi izazivaju čuđenje diljem svijeta. Poznat po korištenju recikliranih materijala, a ponajviše drveta, danski umjetnik Thomas Dambo u svoju je kolekciju nedavno dodao jubilarnog stotog diva! Riječ je o skulpturi koja se, kako je rekao sam umjetnik, nalazi na misterioznoj lokaciji.

Naime, Dambo je konstruirao 99 drvenih trolova diljem Danske, Belgije, Njemačke, Južne Koreje, Portorika i SAD-a, a posljednju drvenu skulpturu odlučio je sakriti. Kako je ispričao za Euronews, stota skulptura predstavlja trudnicu koja je “otišla na tajnu lokaciju kako bi se porodila“.

Njegove divovske figure inspirirane su skandinavskim narodnim pričama. Često se nalaze u srcu šuma, daleko od dobro poznatih puteva, kako bi se potaknulo odrasle i djecu da više vremena provode u prirodi. Osim toga, Dambovi trolovi ukazuju na važnost recikliranja materijala te kako od otpada mogu nastati vrhunska umjetnička djela.

Na misterioznoj lokaciji 

“Nadam se da moja umjetnost može biti dio pokreta koji pokazuje ljudima da smeće nije odvratno, da nije bezvrijedno i da nije nešto što treba samo spaliti”, objasnio je Dambo.

Njegove skulpture posjetilo je, kaže, oko 10 milijuna ljudi. Svaka je jedinstvena, sa svojim imenom, dizajnom i osobnošću. Kako bi pronašli Moon Mother, obožavatelji će morati složiti kodove na pločama pored njegovih prvih 99 trolova diljem svijeta.

Iako ih se može pronaći u mnogim zemljama, većina ih je u SAD-u i Dambovoj rodnoj Danskoj.

PHOTOS BY: Thomas Dambo / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.