4 prijedloga gdje se u Gorskom kotaru uputiti na snijeg

GREEN_300_listici_sredina

Zimske radosti za cijelu obitelj

Što je zima bez snijega i svih snježnih radosti koje sa sobom nosi? Gorski kotar je idealna destinacija za uživanje na snijegu za cijelu obitelj. Ovaj dio Hrvatske obiluje laganim planinarskim stazama koje su prikladne za mlađe i starije, a posebno su predivne kada ih pokrije snježni pokrivač.

Ako nemate iskustva s planinarenjem na snijegu ili samo želite provesti koji ugodni sat na svježem zimskom zraku, donosim odlične lokacije gdje možete provesti svoje naredne vikende. Sve staze su tehnički nezahtjevne, nisu kilometarski duge, a uz to ne morate proći cijelu dionicu kako bi uživali u snježnoj idili. 

Platak – Radeševo

Pričati o zimskim radostima, a ne spomenuti Platak je nezamislivo. Nažalost, zbog svog fantastičnog položaja Platak privlači veliki broj izletnika. No, ako želite jedan dan uživati na snijegu uz što manji broj ljudi, uputiti se na kružnu stazu Platak – Radeševo – Platak Mali dom. Jedan dio staze prolazi preko popularne dionice za Snježnik, no čim se odmaknete, činit će vam se kao da ste sami na svijetu. Barem se nama činilo. Ova staza je duga oko 6,5 kilometara. Kako smo na njoj bili poput male djece, za nju nam je uz smijeh i igru, bilo potrebno oko tri sata. 

Snijeg

Park šuma Golubinjak

Omiljeno goransko izletište Park šuma Golubinjak posebno je predivno zimi. Ova lokacija je popularna jer nudi razne aktivnosti. Ako želite samo imati natjecanje u grudanju ili izradi snježnih anđela, tu je velika livada. Ako ste raspoloženi za kratku šetnju, uz rub livade se možete prošetati do vodećih znamenitosti Park šume Golubinjak. S druge pak strane na raspolaganju vam je i staza od četiri kilometara koja počinje kod Kraljice šume te prolazi kroz i pored svih prirodnih znamenitosti ove goranske ljepote. 

Japlenški vrh

Ako želite spojiti blagdanske radosti i izlet u prirodu, uputite se u Delnice i popnite se na Japlenški vrh. Svoj izlet ćete započeti kod restorana i hotela Lovački dom gdje počinje ugodna šetnja Park-šumom Japlenški vrh. Na samom početku pruža se divan pogled na Delnice. Za izlet vam je potrebno oko sat do sat i pol, a nakon zimske šetnje, spustite se u grad na adventsko druženje.

Skradski vrh

Nešto teža (u zimskim uvjetima) staza je ona do Skradskog vrha. Ovu stazu možete modificirati te je tako učiniti lakšom ili težom. Ako se do Skradskog vrha uputite preko Kavranove stijene i vidikovca Perić birate lakšu opciju uz manje uspona, a ako se želite ipak malo oznojiti, nakon Kavranove stijene skrenite lijevo. Tako možete napraviti kružnu stazu. Ova staza je posebna jer se na njoj nalaze čak tri predivna vidikovca. Kružna staza je duga oko pet kilometara, a nama je pod snježnim pokrivačem bilo potrebno oko dva i pol sata.

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.