dominik-lange-wF5WcR4Zgyg-unsplash (1)

Danas se obilježava Europski dan parkova s ciljem približavanja prirode ljudima

GREEN_300_listici_sredina

"Parkovi - Sljedeća generacija"

Europski dan parkova obilježava se na današnji dan 24. svibnja diljem Europe od 1999. godine s ciljem približavanja prirode ljudima i podizanja svijesti o važnosti prirodnih vrijednosti u zaštićenim područjima.

Europski dan parkova posvećen je zaštićenim područjima diljem Europe, a 1999. godine pokrenula ga je Federacija Europark. Obilježava se u spomen na datum kada je 1909. u Švedskoj proglašeno prvih devet nacionalnih parkova u Europi. To je dan kada parkovi i zaštićena područja diljem Europe slave svoje uspjehe i predstavljaju svoje vrijednosti lokalnoj zajednici, donositeljima odluka i široj javnosti.

Pored osam nacionalnih parkova, u Hrvatskoj imamo i 12 parkova prirode – Biokovo, Kopački rit, Lonjsko polje, Medvednica, Papuk, Telašćica, Velebit, Vransko jezero, Učka, Žumberak-Samoborsko gorje, Lastovsko otočje te Dinara, koja je Parkom prirode proglašena ove godine.

Parkovi i zaštićena područja pružaju brojne benefite kao što su očuvanje bioraznolikosti, staništa biljaka i životinja, dobrobiti za lokalnu zajednicu i društvo u cijelosti. Međutim, oni ne štite samo naše prirodne resurse, već imaju veliku ulogu u očuvanju ljudskog zdravlja. Boravak u prirodi pomaže obnoviti našu fizičku i mentalnu energiju, a zbog stalnog povećanja površine urbanih sredina važno je što više poticati ljude da borave u prirodi.

2021: Parkovi – sljedeća generacija

2020. bila je godina koja je za parkove širom Europe postavila velike izazove. Brojni su izazovi, od nema posjetitelja do prekomjernog broja posjetitelja, od poplava do suša i od invazivnih vrsta do pada biološke raznolikosti. Međutim, ako nas nešto nauči priroda, to je da se za preživljavanje trebamo prilagoditi.

Covid-19 je još jednom naglasio potrebu Europe za zelenim površinama. Europski plan oporavka “EU sljedeće generacije” obećava izgradnju bolje, zelenije i otpornije Europe. EUROPARC je uvjeren da parkovi i zaštićena područja trebaju biti uključeni u rasprave o budućnosti i marljivo raditi na učinkovitim rješenjima kako bi se osigurala sigurnija i održiva Europa.

Što ste naučili iz izazova koje je 2020. postavila? A što to znači za budućnost Parkova? Ukratko; kako izgleda sljedeća generacija Parkova? To je ono što želimo otkriti i proslaviti tijekom ovogodišnjeg Europskog dana parkova, kažu iz Europarca.

Vrijeme je da osvježite i preispitate ono što nude parkovi, da se prilagodite novim načinima komunikacije, novoj infrastrukturi i novim posjetiteljima. Naravno, kada razmišljamo o sljedećoj generaciji parkova, uključivanje mladih je apsolutno neophodno – na svim razinama upravljanja parkovima. Napokon, oni su sljedeća generacija profesionalaca u prirodi. Međutim, imajte na umu da tema “Sljedeća generacija” nije ograničena samo na mlade ljude! To mogu biti novi načini rada, promjene u upravljanju ili prilagodbe zbog koronakrize: budite kreativni! Više informacija saznajte OVDJE

Najljepši način da proslavite Europski dan parkova je da posjetite jedan od njih i uživate u blagu koje vam je poklonila priroda.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.