dug naslovna 1

Danas se obilježava Dan ekološkog duga: Do sredine 21. stoljeća trebat će nam resursi dvije Zemlje

GREEN_300_listici_sredina

Ekološko osvještavanje

Države u našem okruženju, uključujući Hrvatsku, u dug prema Zemlji ušle su ranije - Slovenija 18. travnja, Crna Gora 13. svibnja, Hrvatska i BiH 29. svibnja, Sjeverna Makedonija 7. lipnja, a Srbija 8. srpnja.

Danas, 2. kolovoza, u svijetu se obilježava globalni Dan ekološkog duga, odnosno datum kada godišnja potražnja i potrošnja prirodnih resursa prekorači sve što Zemlja može proizvesti ili obnoviti u cijeloj godini.

Države u našem okruženju, uključujući Hrvatsku, u taj dug ušle su ranije – Slovenija 18. travnja, Crna Gora 13. svibnja, Hrvatska i BiH 29. svibnja, Sjeverna Makedonija 7. lipnja, Srbija 8. srpnja, a Albanija će u dug ući 3. studenoga.

Netko izračunava naš dug Zemlji

Međunarodna neprofitna mreža, Global Footprint Network okuplja znanstvenike i stručnjake iz 70 svjetskih neprofitnih organizacija koji svake godine izračunavaju Dan ekološkog duga. Ova je kampanja počela davne 2006. godine, a cilj je svake godine podići opću svijest o ograničenim resursima Zemlje.

Prošle godine je tako procijenjeno da je u manje od sedam mjeseci čovječanstvo potrošilo više iz prirode nego što su svi ekosustavi planete sposobni obnoviti u cijeloj godini.

Na temelju ovih podataka, znanstvenici su zaključili da će nam do sredine 21. stoljeća trebati resursi  dvije Zemlje da bismo preživjeli na našem planetu. Klimatske promjene i njihovi učinci, kojima svjedočimo jedna su od najočitijih posljedica: ekstremno visoki toplinski valovi, nezaustavljivi šumski požari, razorne poplave i dramatične suše, koji se sve češće događaju širom svijeta.

zagađenje

Ni u 2023. godini ne možemo se pohvaliti, a Petra Boić Petrač iz WWF Adrije, nezavisne organizacije za zaštitu prirode, upozorila je kako je čovječanstvo u manje od osam mjeseci potrošilo resurse koje nam je Zemlja osigurala za cijelu godinu.

Strategije za pomicanje Dana ekološkog duga

Naravno, postoje rješenja za smanjenje ekološkog prekoračenja i jačanje biološke obnove, koja bi mogla Dan ekološkog duga pomaknuti, a na čemu se radi u strategijama razvoja brojnih država. Primjerice, globalno povećanje izvora električne energije s niskim udjelom ugljika sa sadašnjih 39 na 75 posto, pomaknulo bi ovaj dan 26 dana, 50-postotnim smanjenjem bacanja hrane dobili bismo čak 13 dana, dok zamjenskom planskom sadnjom drveća, dodatna 2,1 dana.

„Ovaj dan još je jedan podsjetnik o tome koliko pretjerano iskorištavamo prirodne resurse, što dovodi do sve bržeg Zemljinog ekološkog i klimatskog kolapsa. To nije samo neodgovorno, nego i krajnje opasno te zahtjeva hitne akcije“,  zaključuje Petra Boić Petrač.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.