Untitled design - 2023-06-05T083533.397

Dubrovnik: Turistički biser pametnim rješenjima želi postići održivost i povećati kvalitetu života građanima

GREEN_300_listici_sredina

Turizam budućnosti

Grad Dubrovnik već nekoliko godina razvija modele uvođenja električnog brodskog prijevoza, tu su i aplikacije za regulaciju prometa, ograničavanje pristupa automobila centru, redukcija kruzera... A sve kako bi turizam ne bi narušavao živote građana.

Sve više popularnih svjetskih destinacija suočava se s izazovima prekomjernog turizma. Kao odgovor na pojavu nekontrolirane i masovne posjećenosti, Grad Dubrovnik pokrenuo je multidisciplinarni projekt “Respect the City – Poštujmo Grad”.

Jedan od ključnih koraka za njega je bilo uspostavljanje partnerstva s CLIA-om, krovnim udruženjem kruzing industrije, kako bi ova popularna destinacija boljim rasporedom kruzera bolje kontrolirala i protok turista. Uz poduzete kratkoročne mjere poput ublažavanja prometnih gužvi i implementacije rješenja pametnog grada, Akcijski plan projekta “Respect the City” uključuje i srednjoročne mjere poput planova održive urbane mobilnosti, kao i one dugoročne poput policentričnog urbanog razvoja i ulaganja u infrastrukturu.

Dubrovnik

S autima – pametno

Smart city alati u primjeni su od iznimne važnosti za daljni razvoj održivosti. Jedno od rješenja na tome tragu je aplikacija za praćenje broja posjetitelja unutar povijesne jezgre s predviđanjem gužvi, koja je svojevrstan preduvjet za disperziranje posjetitelja na alternativne gradske ili prigradske lokacije.

I druge različite aplikacije, poput smart parkinga, štede vrijeme korisnicima, ali i preveniraju prometna zagušenja. Uslugom car sharinga električnim automobilima posjetiteljima je pak omogućena udobnost osobnog vozila po izboru uz uštedu novca, vremena i brigu o okolišu.

Nadogradnjom postojećih mjera, krajnji cilj gradske uprave je ograničenje pristupa automobilima do granica zaštićene kontaktne zone povijesne jezgre za sve osim za lokalno stanovništvo, a za posjetitelje se razvija energetski potpuno neovisan sustav Park’n’Ride koji obuhvaća parking za vozila u neposrednoj blizini centra i prijevoz gradskim autobusima uključen u cijenu parkiranja.

Građani na prvom mjestu

Očuvanje živog grada je u Dubrovniku prioritetni cilj, a jedan od osnovnih koraka sustavnog promišljanja i planiranja u tom smislu bilo je donošenje Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a Starim gradom Dubrovnikom. Prvi je to dokument namijenjen ukupnom povijesnom urbanom krajoliku Dubrovnika, ujedno i prvi takve vrste u Republici Hrvatskoj.

Svrha ovog Plana je osigurati dugoročan sustav upravljanja koji će omogućiti očuvanje kvaliteta, izvornosti i cjelovitosti svjetskog dobra, istodobno održavajući kvalitetu života građana i aktivnu multifunkcionalnu namjenu gradskog središta. Pojedine mjere i aktivnosti predviđene Planom upravljanja već se provode, a među njima se ističe i primjena nove Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti kojom je Komunalnom redarstvu Grada Dubrovnika dodijeljen nadzor nad provedbom odluke po pitanju zaštite od buke na otvorenom prostoru u ugostiteljskim objektima.

“Gradsku jezgru vidimo kao prostor stanovanja za Dubrovčane, prostor za javne potrebe poput škole, gradske administracije, javnih kulturnih sadržaja, ali i prostor aktivne gospodarske djelatnosti, u smislu posjeta gradskim muzejima i atrakcijama, smještajnim hotelskim i privatnim kapacitetima te ugostiteljskim objektima. Ono što treba postići je mjera u ovom odnosu na način da svi funkcioniraju tako da je omogućen neometan i ugodan život, ali i da se tu odvijaju gospodarske aktivnosti od kojih ovaj grad živi”, kaže gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Električni morski tramvaji

Misija i vizija ove gradske uprave je grad ugodan za život, odgovoran prema svojim stanovnicima, grad koji se razvija održivim smjerom koristeći suvremene digitalne tehnologije u inovativnom i kreativnom gospodarstvu, efikasnoj infrastrukturi, urbanoj mobilnosti i odgovornom turizmu. Grad ponosan na svoju povijest, usmjeren sigurnoj i odgovornoj budućnosti. Dubrovnik je grad koji iznimno poštuje svakog gosta, ali istovremeno i grad u čijem je središtu svaki njegov stanovnik, bez obzira u kojem dijelu grada živi.

dubrovnik

Grad Dubrovnik već nekoliko godina razvija modele uvođenja električnog brodskog prijevoza (Dubrovački električni brodski tramvaj), a Studija izvodljivosti o uvođenju električnih brodova prema Elafitskim otocima, u sklopu projekta e-LAFITI, završena je te je javno predstavljena u listopadu. Električna transportna rješenja s niskim emisijama koja povezuju otoke plovilima poput električnih solarnih brodova optimalno su rješenje za kratka putovanja, čime bi se značajno smanjilo zagađenje mora i otoka. Uz novu kvalitetu linijskom pomorskom prijevozu ovakav projekt doveo bi i do disperzije turističkog prometa na otoke i druga područja van gradskog središta.

Regulacija prometa

Preduvjet tom strateškom cilju bilo je usvajanje novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kojeg je Hrvatski sabor usvojio u srpnju 2022. godine. Donesenim izmjenama, u koje je uvršten i prijedlog Grada, Dubrovnik će konačno moći regulirati promet na svom području. Naime, u Zakon je uveden pojam “zona prometa u zaštićenoj kulturno povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni” koji povijesnim gradovima pod zaštitom UNESCO-a omogućuje uvođenje organizacije i kontrole prometa s fokusom na građane i njihove potrebe.

Primjenom novog zakona, Grad Dubrovnik moći će sustavno regulirati i urediti načine i uvjete ulaza, prometovanja i izlaza svih kategorija vozila u kontaktnoj zoni kako bi se promet optimizirao te, sukladno smjernicama UNESCO-a i Plana upravljanja zaštićenom povijesnom cjelinom, smanjio štetan utjecaj motoriziranog prometa na zaštićenim kulturno-povijesnim cjelinama. Gradska uprava prethodno je implementirala tehničko i prometno-tehnološko rješenje u zoni posebnog prometnog režima oko povijesne jezgre Grada. Postavljena je oprema koja uključuje video nadzor za regulaciju zaustavljanja i parkiranja turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1)  i pokrenuta web aplikacija na kojoj se rezerviraju termini zaustavljanja vozila u zoni.

Rezultati nisu izostali, a Grad Dubrovnik nastavlja razvijati održivi turizam kontinuiranim mjerama regulacije i koordinacije prometa, razvijanjem smart city aplikativnih rješenja, boljom komunikacijom sa svim dionicima te brigom o baštini i ekologiji.

PHOTOS BY: Pexels, Canva, Dubrovnik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.