pexels-cottonbro-studio-4753996

Danas je Svjetski dan fitnesa: Evo kako vježbati uz obzir prema okolišu

GREEN_300_listici_sredina

Trikovi su vrlo jednostavni

Već i male promjene puno znače za naš planet. Primjerice, ako biciklirate do posla dodatni bonus je činjenica da ćete vjerojatno izbjeći česte prometne gužve. Stvar je još bolja ako biciklom idete na trening – na taj ćete se način već po putu zagrijati.

Pripremite svoje utege, sportsku odjeću i tenisice – danas je Svjetski dan fitnesa! Vježba je dobra za naše tijelo, a može biti i korisna ili u najmanju ruku ne štetiti našem planetu. U nastavku stoga donosimo savjete za to kako da svoje treninge učinite neutralnima za okoliš ili mu kroz njih čak i pomognete.

Kupite odjeću za vježbanje od održivih brendova

Odjeća za vježbanje posebno je osjetljiva kategorija u kontekstu održivosti jer je najčešće izrađena od materijala koji nisu biorazgradivi. No, srećom, posljednjih godina je sve više dizajnera koji su toga svjesni te traže nove materijale i načine proizvodnje koji mijenjaju ovu paradigmu. Stvar je još bolja ako se radi o domaćem dizajnu pa vam po tome pitanju preporučujemo proizvode domaćeg brenda SALICULA koji osvaja razigranim sportskim komadima koji nisu štetni za okoliš.

Probajte plogging

Ako u svoj plan treninga volite uključiti trčanje, hodanje ili planinarenje, probajte plogging! Ovaj skandinavski trend je sve popularniji i kod nas, a srž ideje je u tome da prilikom treninga skupite plastiku ili druge otpatke koje nađete na ulici ili u prirodi. Osim što ćete učiniti nešto dobro za planet, pokreti u kojima se saginjete su odlični i za vaše mišiće jer ćete raditi i čučnjeve, saginjati se…

Prestanite koristiti plastične boce za vodu

Trening bez hidratacije je nezamisliva stvar. No pripazite iz čega pijete svoju vodu. Ako je ikako moguće, probajte izbjeći plastične boce za jednokratnu upotrebu te ih zamijeniti dugotrajnijim alternativama.

Vježbajte s opremom koju možete naći doma

Ukoliko ste tip koji vježba kod kuće, već ste samim time smanjili svoj karbonski otisak; štedite resurse za prijevoz do teretane, ali i za veliku količinu struje koju koriste neke od sprava za vježbanje u fitness centrima.

A ako želite otići i korak dalje, nemojte nepotrebno kupovati opremu za vježbanje. Od bočica ispunjenih vodom ili pijeskom možete napraviti utege, ručnici vam mogu poslužiti za istezanje, metla za vježbanje leđa, a stolice, primjerice, mogu biti korisne za plankove ili vježbe balansa.

Vozite bicikl

U proljeće nema ništa ljepše od putovanja ovim prijevoznim sredstvom. Ako biciklirate do posla dodatni bonus je činjenica da ćete vjerojatno izbjeći česte prometne gužve. Stvar je još bolja ako biciklom idete na trening – na taj ćete se način već po putu zagrijati.

 

 

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.