Jeste li čuli za ljekovitu tehniku šumskog kupanja?

GREEN_300_listici_sredina

Smanjenje stresa i povezivanje s prirodom

Kupati se možete u bilo kojoj šumi u svijetu, kad je vruće ili hladno, po kiši, snijegu ili suncu. Nakon što naučite kako to raditi, shinrin-yoku možete raditi bilo gdje, u obližnjem parku ili u svom vrtu. Potražite mjesto gdje ima drveća i krenite!

Svi znamo koliko se dobro osjećamo kada provedemo vrijeme u prirodi. Taj svjež zrak, miris drveća, zvukovi šume, sunčeva svjetlost koja se probija kroz lišće… Sve ove stvari pružaju nam osjećaj ugode, olakšavaju nam stres i brigu, pomažu nam da se opustimo i jasnije razmišljamo. Biti u prirodi može nam vratiti energiju i vitalnost, poboljšati raspoloženje, osvježiti nas i pomladiti.

Sve ovo što smo opisali je u Japanu poznato i kao shinrin-yoku ili šumsko kupanje. Kupanje u šumi senzorna je praksa u kojoj “kupate” svoja osjetila prirodnom stimulacijom iz šume ili nekog drugog okruženja prirode. Ideja shinrin-yokua nastala je u Japanu 1982. godine, a pojam je nastao iz Japanske šumarske agencije kao način privlačenja većeg broja posjetitelja u japanske šume. Shinrin na japanskom znači “šuma“, a yoku znači “kupka“. Dakle, shinrin-yoku znači kupanje u šumskoj atmosferi ili uzimanje šume kroz naša osjetila.

Ova japanska wellness aktivnost služi za smanjenje stresa i za povezivanje s prirodom. Nešto što nam je u današnje vrijeme svima jako potrebno. Nikada nismo bili toliko daleko od stapanja s prirodnim svijetom i tako odvojeni od prirode. Do 2050. predviđa se da će 66% svjetske populacije živjeti u gradovima. Prema studiji koju je sponzorirala Agencija za zaštitu okoliša, prosječni Amerikanac na primjer provodi 93% svog vremena u zatvorenom. Razmislite provodite li dovoljno vremena vani u prirodi, na svježem zraku, i da li je vrijeme da počnete i vi ovo prakticirati. Dobra je vijest da čak i malo vremena u prirodi može utjecati na naše zdravlje, a brojne studije pokazale su da shinrin-yoku ima stvarne zdravstvene prednosti.

Ovo nije vježbanje niti planinarenje. Ovo jednostavno znači otići u šetnju u prirodu bez ikakvih smetnji. Ostaviti elektroničke uređaje kod kuće. Povezati se s prirodom putem naših osjetila vida, sluha, okusa, mirisa i dodira. Shinrin-yoku stvara kao neki most između naših osjetila i osjetila prirode.

Prednosti šumskog kupanja

Shinrin-yoku nudi način za ublažavanje opterećenja mentalnog zdravlja, tjelesnog zdravlja i opće dobrobiti ljudi. International Journal of Environmental and Public Health je u studiji iz 2020. godine objavio kako su istraživači procijenili šumsko kupanje kao pristup poboljšanju pozornosti i psihološke dobrobiti sudionika tijekom pandemije koronavirusa. Otkrili su “značajnu pozitivnu korelaciju između prirode i mjera psihološke dobrobiti” tijekom vježbanja u šumskom kupanju. Osim toga, studija je pokazala da šumsko kupanje može smanjiti krvni tlak, razinu oksihemoglobina u prefrontalnom korteksu, brzinu pulsa, razinu kortizola i otkucaje srca. Prema istraživačima, nadahnuće koje čovjek osjeća kada je okružen prirodom stvara osjećaj sigurnosti koji može smanjiti razinu stresa i potaknuti opuštanje.

Kako se kupati u šumi?

Kupanje u šumi ne može biti jednostavnije. Sve što je potrebno je kratka šetnja prirodom bez ometanja, što znači ostavite telefon i kameru kod kuće. Duljina šetnje može se razlikovati ovisno o vašim željama i fizičkim sposobnostima. U nekim su istraživanjima sudionici provodili dvije 40-minutne šetnje tjedno, dok su u drugima sudionici išli u 20-minutnu šetnju svaki dan. Međutim, blagodati šumskog kupanja možete iskoristiti i mirno sjedeći u šumi i jednostavno promatrajući, što čini tehniku ​​prikladnom za sve razine tjelesnih sposobnosti. Minimalno preporučeno trajanje šumske kupke je 20 minuta. Idealno vrijeme za shinrin-yoku je sunčano, no može se prakticirati i po oblačnom i kišovitom vremenu. Samo je bitno zaštiti se i udobno se obući.

Pronađite mjesto gdje ćete otići. Najidealnije je da ima što manje drugih ljudi, možda je to šuma u selu u kojem ste odrasli. Na takvim mjestima ćete se možda još više opustiti i povezati. Hodajte polako i besciljno, neka vas tijelo vodi. Slušajte kamo vas želi odvesti, i nije važno ako nikamo ne stignete. Uživajte u zvukovima, mirisima i prizorima prirode i pustite šumu unutra. Neka priroda uđe kroz vaše uši, oči, nos, usta, ruke i noge. Uživajte u pjevu ptica, duboko udahnite i to često, udahnite taj svježi zrak i uživajte u mirisima drveća, cvijeća i zemlje. Slušajte vjetar koji šušti i pratite sunčeve zrake koje se probijaju kroz grane. Rukama dotaknite drvo, zagrlite ga i opipajte lišće. Umočite prste ili nožne prste u rijeku ili potok. Legnite na tlo i upijte sve oko sebe, dok duboko dišete. Osjetite mir, izvana i iznutra, oslobodite osjećaj sreće i smirenosti. Na ovaj način se povezujete s prirodom.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.