pexels-shvets-production-7512889

Dalmatinski grad uvodi niže cijene odvoza otpada za one koji pravilno odvajaju!

GREEN_300_listici_sredina

...ali i uvodi sankcije za one koji "varaju"

Kako bi potakli ljude na pravilno odvajanje otpada i time smanjili nepotrebni otpad na odlagalištima, Grad Šibenik na javno je savjetovanje uputio Nacrt koji propisuje kriterije za umanjenje cijena javnih usluga odvođenja otpada. No, postoje i sankcije za one koji će ih krštit.

Iz Grada Šibenika dolaze dobre vijesti. Naime, najavljena je nova politika kojom se želi potaknuti više građana da recikliraju svoj otpad. S novim propisima o otpadu, ljudi koji redovito recikliraju svoj otpad imat će nižu cijenu za odvoz otpada, ali samo nekoliko pogrešaka može vam ukinuti ovu pogodnost. Nacrt je trenutno upućen na javno savjetovanje

Pogodnosti, ali i sankcije

Lokalne vlasti istaknule su da je to kamen temeljac njihove politike Zelenog grada i da će pomoći u smanjenju onečišćenja i emisija kroz otpad koji nepotrebno završava na odlagalištima. Šibenske vlasti poručuju da će prihvatiti odvajanje na biootpad, reciklabilni otpad, glomazni i opasni komunalni otpad, miješani komunalni otpad te po mogućnosti kompostiranje biootpada. Kućanstva će morati posebno paziti da ne pomiješaju kategorije ako žele ostvariti pravo na smanjenje poreza.

Osim toga, oni za koje se utvrdi da su prekršili pravila o razdvajanju više od tri puta u određenoj godini izgubit će pravo na smanjenje cijene na razdoblje od 12 mjeseci, počevši od zadnjeg kršenja. Nadalje, postoje dodatne pogodnosti ako kućanstvo može proizvesti manje od 240 litara otpada.

Odnosi se i na iznajmljivače, obrtnike i mala poduzeća

Prema službenom priopćenju, smanjenje cijena može se odnositi i na iznajmljivače, kao i obrtnike i mala poduzeća te može dovesti do smanjenja poreza na otpad od oko 30% do 50%. Time lokalne vlasti pokušavaju stvoriti jasne financijske poticaje za poticanje recikliranja. Štoviše, kako kućanstva rade svu tu predseparaciju, smanjit će se i cijena zbrinjavanja otpada za općinu Šibenik, što će opravdati smanjenje poreza.

PHOTOS BY: Pexeles, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.