cosmic-timetraveler-_R1cc2IHk70-unsplash

Crkva koja ide u korak s vremenom: Biskupije ove europske zemlje moraju postići klimatsku neutralnost

GREEN_300_listici_sredina

Hoćemo li doživjeti to u Hrvatskoj?

Obnovljivi izvori energije, elektrifikacija službenih vozila, prilagodba klimi i spremnost na krizne situacije i još mnogo toga u crkvama. Je li to moguće? Ako pitate švedske biskupije da i to već kroz sedam godina.

Da u Skandinaviji itekako paze na održivost u svim segmentima, svjedoči i činjenica da do 2030. godine sve crkve u švedskoj postaju ugljično neutralne, a na tom već revno rade. Cijeli je plan oko postizanja klimatske neutralnosti podijeljen na tri etape, a trenutno djeluju na drugoj.

Tri etape do postizanja cilja

Tri etape tog pristupa uključuju smanjenje emisija vozila u vlasništvu Crkve i poboljšanje energetske učinkovitosti njenih zgrada, poput hramova, nastojanje da se među svojim sljedbenicima obrazuju održive vrijednosti te borba i promicanje klimatske pravde. “Ciljevi su izazovni, ali su neophodni i uključuju značajan pomak prema tome da postanemo klimatski neutralni”, kaže za tamošnje medije Wanja Lundby-Wedin, prvi potpredsjednik crkvenog odbora. “Mapa puta u osnovi pokriva sve aktivnosti, a svatko treba dati doprinos na temelju svojih okolnosti”, dodala je.

Crkva

U fokusu nije tradicija, nego novi način življenja

I dok neke zemlje možda čudi činjenica da i crkva koja je inače otporna na promjene u društvu i rijetko polazi za modernijim načinom življenja, u Švedskoj to nije ništa neobično, tvrde crkveni poglavari. Oni se naprosto prilagođavaju novoj stvarnosti i žele ažurirati svoju misiju. U svih 13 biskupija u Švedskoj do 2030. mora se provesti plan koji su objasnili i animiranim videom koje možete pogledati ovdje.

Ovo su neki od ciljeva postavljeni za drugu fazu plana. Oni pokazuju složenost i pozornost posvećenu detaljima koju nacionalna organizacija, čak i ona orijentirana na zajednicu i usluge, poput crkve, mora uzeti u obzir:

  • Poslanje crkve
  • Korištenje energije i zgrade
  • Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora
  • Putovanja i prijevoz
  • Groblja, zemljišni objekti i strojevi
  • Potrošnja i investicije
  • Prilagodba klimi i spremnost na krizne situacije
  • Gospodarenje šumama i zemljištem

 

crkva

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.