ashwin-vaswani-55k45BgfUF8-unsplash-1536x1024

Javni prijevoz, prekrojavanje odora prethodnika, klimatske propovijedi… Sve to uveo je papa Franjo!

GREEN_300_listici_sredina

Jeste li znali koliko je papa Franjo ekološki osviješten?

Jedinstven, svoj i u mnogočemu prvi. Ovako bismo mogli opisati 86-godišnjeg papu Franju koji je trenutno hospitaliziran zbog respiratornih problema. Papa je to koji pomiče granice i kada je riječ o ekološkoj osviještenosti u svećeništvu. Od javnog prijevoza, iskorištavanja odora svojih prethodnika, pozivanje mladih da ne jedu meso pa sve do klimatskih propovijedi i skromnosti, odlike suovog modernog poglavara crkve.

Papino zdravlje već je neko vrijeme u centru pažnje medija. Prije nešto više od mjesec dana iz Vatikana je objavljeno kako papa Franjo ozbiljno prehlađen, a čini se kako je sada njegovo zdravlje ozbiljno narušeno. Naime, hospitaliziran je prema pisanjima talijanskih medija, zbog problema sa srcem i disanjem. Dodali su i kako 86-godišnji Argentinac nema COVID19. I dok svi vjerujemo u papino ozdravljenje, jeste li znali koliko je ovaj vremešni Sveti otac živi održivo i ekološki osviješteno?

Javni prijevoz, iznajmljeni stan …

Rođen kao Jorge Mario Bergoglio 1936. godine, ovaj duhoviti svećenik pa nadbiskup i kardinal oduvijek živi skromno i požrtvovno. Po mnogočemu se razlikuje od svih drugih pape, a kao 266. papa po redu unio je neke novosti koje mnogima do tad nisu bile poznate. I dok s jedne strane pape propovijedaju o skromnosti, takav život definitivno ne žive.

No, papi Franji primjerice nije nepoznat javni prijevoz, čak dapače, koristio ga je dugi niz godina još dok je bio nadbiskup, a zbog svoje štednje i održivosti nazivan je i “kardinalom siromašnih”. Umjesto biskupske palače, stanovao je u iznajmljenom stanu, a pri dolasku u Vatikan odbio je stanovati u papinskim apartmanima Apostolskoj palači, već  boravi u Domu Sv. Marte.

Modna ekološka osviještenost

Ni cirkularnost mu nije strana, pa bi sve svoje odore za sve svećeničke titule koje je dobivao prekrojavao od svojih prethodnika, šteta je kaže, bacati nešto što se još može iskoristiti. Izabire i jednostavnije crkveno ruho s manje ukrasa, odabire srebro umjesto zlata za njegov papinski prsten, a ima isti križ na prsima, koji je imao i kao kardinal.

Klimatska kriza kao dio propovijedi

I klimatska kriza jedna je od tema kojom se po prvi put bavi jedan papa. Prije konferencije COP26 u Glasgowu papa je za medije izjavio da postoji svijest da šteta koja nanosimo planetu više nije ograničena na klimatska oštećenja, vodu i tlo, već sada ugrožava sam život na zemlji.

“Nije dobro ponavljati izjave načela zbog kojih se dobro osjećamo. Složenost ekološke krize zahtijeva odgovornost, konkretnost i kompetentnost”, izjavio je tada papa Franjo koji je napisao i encikliku “Laudato Si”u kojoj naglašava probleme ekološke nesigurnosti i indiferentnost mnogih kršćana u odnosu prema okolišu.

Papa je uputio ovu encikliku čitavom čovječanstvu zato što je želio pozvati sve ljude da se ujedine u zajedničkom traženju i ostvarenju konkretne brige za naš zajednički dom. Pismo je to upućeno biskupima i vjernicima u kojoj se žali na degradaciju okoliša i globalno zagrijavanje, te poziva sve ljude svijeta da poduzmu brzu i jedinstvenu globalnu akciju. On u enciklici postavlja temelje za ono što naziva “integralnom ekologijom”. To mu je donijelo i titulu osobe godine od strane PETA-e.

Papa Franjo

Poziva mlade da ne jedu meso

Papa Franjo je svojevremeno u pismu sudionicima Konferencije mladih EU-a u Pragu pozvao mlade da jedu manje mesa kako bi se bolje brinuli o okolišu. Kako je tada prenio Green News, Papa je pozvao da “prekinemo ovaj samodestruktivni trend” konzumerizma i damo prioritet održivosti. “Hitno je potrebno smanjiti potrošnju ne samo fosilnih goriva, nego i mnogih suvišnih stvari, a također, u određenim dijelovima svijeta prikladno je konzumirati manje mesa, to također može pomoći u očuvanju okoliša”, napisao je tada papa Franjo.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.