A78XFW York Minister, York City England

Na katedralu postavljaju solarne panele: ‘Naša crkva će smanjiti emisije ugljika’

GREEN_300_listici_sredina

Korak dalje

Postavljeni paneli trebali bi generirati oko 75.000 kWh energije godišnje. Unutar katedrale trebala bi biti postavljena ploča koja bi prikazivala količinu energije koju su solarni paneli proizveli.

Kako bi se smanjili sve veći računi, na krovu katedrale u Yorku postavit će se 199 solarnih panela. Projekt je odobrilo Vijeće grada Yorka te Crkvena komisija za očuvanje i razvoj katedrala, javlja BBC.

Postavljeni paneli trebali bi generirati oko 75.000 kWh energije godišnje. Unutar katedrale trebala bi biti postavljena ploča koja bi prikazivala količinu energije koju su solarni paneli proizveli, kao i razinu smanjenih emisija ugljika, poručio je glasnogovornik katedrale.

“Engleska crkva obećala je da će biti neto nula do 2030. godine i ponosni smo što igramo značajnu ulogu u pomaganju ostvarenju ove vizije. Nevjerojatno nam je drago što je Vijeće grada Yorka prepoznalo važnost ove intervencije ne samo za ministarstvo, već i za grad uopće”, rekao je svećenik Dominic Barrington.

‘Iznimna kulturna vrijednost’

Istaknuo je pritom da je prije samog projekta osigurano da solarni paneli ni na koji način ne mogu negativno utjecati na osjetljivu arhitekturu te povijesne građevine.

Alex McCallion, direktor radova i okruga u katedrali u Yorku, rekao je da “iznimna arhitektonska i kulturna vrijednost” crkve podupire međunarodnu reputaciju Yorka kao grada.

McCallion je rekao da je to razlog zašto je ministar “toliko predan provedbi važnih projekata dekarbonizacije kao što je ovaj, zauzvrat postavljajući vodeći primjer za druge institucije baštine koje će uslijediti”.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.