otočić vrnik

Na ovom ćete otočiću imati osjećaj da je vrijeme stalo, a materijalom s njega je građena veličanstvena Aja Sofija

GREEN_300_listici_sredina

Za ljubitelje mira

Do otoka vrlo jednostavno i prilično jeftino možete doći brodskim taksijima koji voze iz Korčule. Ukoliko vam je to želja, u istome danu možete posjetiti i obližnju Badiju, poznatu po samostanu i jelenima lopatarima.

Otočić Vrnik, smješten nasuprot Korčule, jedno je od onih mjesta na kojima imate osjećaj da je vrijeme stalo.

Lokacija je to sa svega nekolicinom kuća, jednom crkvicom, dva restorana i brojnim kamenolomima koji danas više su u funkciji, a nekoć su snabdjevali mjesta diljem Hrvatske, pa i svijeta. Tako je tamošnjim kamenom građena, primjerice, fascinantna Aja Sofija.

Na Vrniku živi svega nekoliko obitelji, no svoje objekte najčešće iznajmljuju. Zimi na njemu ostaje tek jedan stanovnik.

Nema vozila

Cijeli otočić možete proći za tek nekoliko minuta – dug je oko dva kilometra.

Na obali se uz zgradu stare škole nalazi crkva Gospe od pohođenja iz 1856. godine. Stara se škola koristi kao izložbeni prostor. Uz kameenolom na sjevernoj obali nalazi se stara crkva Gospe od Pohođenja iz 1674. godine.

Uređenje Vrnika je jedinstveno, a njegov šarm, jednom kad ga posjetite, nikad nećete zaboraviti. Na njemu ćete vidjeti kako ljudi odmaraju na vintage vojničkim ležaljkama, a kao tegle za cvijeće tamo služe, primjerice, probušene nogometne lopte.

Ako na nekome kamenu vidite natpis ‘shop’, ne nasjedajte! To nije put do trgovine – nje na otoku nema – već putokaz do mjesta na kojem djeca prodaju školjke i ostale rukotovorine.

Otočka idila

Do otoka vrlo jednostavno i prilično jeftino možete doći brodskim taksijima koji voze iz Korčule. Ukoliko vam je to želja, u istome danu možete posjetiti i obližnju Badiju, poznatu po samostanu i jelenima lopatarima.

Vrnik je, u svakom slučaju, idealno mjesto na kojem možete potražiti mir i odmor. Daleko od modernog svijeta i užurbanosti, on je oaza koja podsjeća na važne stvari u životu.

Na njemu nerijetko možete sresti i pokoju poznatu osobu, a takve na Vrniku nemaju baš nikakav posebni tretman.

PHOTOS BY: Wikimedia Commons / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.