nicolas-lobos-NR_tXTuyTak-unsplash

Čovjek na Marsu? NASA predstavila kuću koja simulira Crveni planet, pogledajte kako izgleda

GREEN_300_listici_sredina

Ima vrtove za salatu i teretanu!

Osim spavaćih soba i teretane, kućica će imati i dvije kupaonice te vertikalne vrtove za uzgoj salate, kao i sobu za medicinsku skrb i opuštanje.

NASA je predstavila kućicu koja simulira život na Marsu. U njoj će od lipnja biti zatvoreno četvero volontera na više od godinu dana!

Kako je izvijestila NASA, kuća ima četiri male sobe, teretanu i puno crvenog pijeska, a nalazi se u istraživačkoj ustanovi Američke svemirske agencije u Houstonu u Teksasu.

Zanimljivost je da je cijelo stanište isprintano 3D tehnologijom.

Vertikalni vrtovi za salatu

Osim spavaćih soba i teretane, kućica će imati i dvije kupaonice te vertikalne vrtove za uzgoj salate, kao i sobu za medicinsku skrb i opuštanje.

Riječ je o pripremi buduće misije na Crveni planet, gdje će se mjeriti performansi četvero volontera te kognitivne sposobnosti. Na ovaj način NASA će moći bolje razumjeti resurse koje će morati osigurati tijekom stvarnog putovanja na Mars, poručila je Grace Douglas, voditeljica programa CHAPEA koji nadzire ovaj eksperiment.

“To će biti doista važna informacija za donošenje ključnih odluka o resursima”, dodala je.

Oko kućice bit će simuliran “vanjski okoliš“ Marsa, iako će sve i dalje biti u ogromnom hangaru.

Traka za trčanje 

Nekoliko komada opreme, koje bi astronauti vjerojatno koristili, razbacano je po podu prekrivenom crvenim pijeskom, uključujući meteorološku stanicu, napravu za izradu cigli i mali staklenik.

Kako bi testirali sposobnosti astronauta, u kući je postavljena i traka za trčanje na kojoj će hodati astronauti obješeni na trake kako bi simulirali manju gravitaciju na Marsu.

Traka će se koristiti za vježbu izlaska iz sigurne zone za prikupljanje uzoraka ili izgradnju infrastrukture na crvenom planetu.

Članovi prvog eksperimentalnog tima tek trebaju biti imenovani, ali je agencija izjavila da će odabir “slijediti standardne NASA-ine kriterije za kandidate za astronaute”. Znanstvenici će redovito testirati reakciju posade na stresne situacije, poput ograničenja dostupnosti vode ili kvarova opreme.

 

 

PHOTOS BY: Twitter, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.