Coral Bloom: Sanjivo odmaralište koje će čuvati i obnavljati prirodu

GREEN_300_listici_sredina

Regenerativni pristup

Luksuzni resort potpuno stopljen s prirodom imat će 8000 hotelskih soba i 1300 drugih vrsta smještaja. Cilj je ponuditi gostima jedinstveno iskustvo bez ugrožavanja prirode, a u planu je i izgradnja najvećeg svjetskog postrojenja za hlađenje koje će se napajati obnovljivom energijom.

Projekt Crveno more, luksuzno turističko odredište u Saudijskoj Arabiji, predstavio je planove za svoje glavno odredište na otoku Shurayrah. Poznat kao Coral Bloom, odnosno “cvjetanja koralja”, luksuzni resort je dizajnirao arhitektonski studio Foster + Partners kako bi se stopio s netaknutom prirodom otoka i zaštitio ju. U obzir se uzima prirodna raznolikost pa će se prilikom gradnje izbjeći bilo kakvi poremećaji otočnih mangrova i drugih staništa, pružajući prirodnu obranu od erozije, dok se nova staništa stvaraju kako bi se poboljšalo prirodno stanje otoka.

Prijedlog, koji je predstavila tvrtka The Red Sea Development Company (TRSDC), također iznosi nacrte za 11 otočkih hotela, prilagođenih očekivanjima putnika nakon pandemije, uključujući više prostora i potpunu uronjenost u krajolik. Dizajn također uključuje nove plaže stvorene na otoku čiji oblik nalikuje dupinu, zajedno s novom lagunom. Ova poboljšanja pridonijet će podizanju razine kopna, pružajući obrambeni sloj od porasta razine mora. Važno je istaknuti da promjene imaju za cilj očuvanje ili poboljšanje onoga što već postoji na otoku, bez oštećenja bilo kakvih staništa ili prirodnih obala.

“Naša vizija za otok Shurayrah nadahnuta je prirodnim stanjem otoka, a hoteli su stvoreni da ostave dojam kao da su se isprali na plažama i smjestili se među pješčane dine”, kažu Gerard Evenden, voditelj studija Foster + Partners. “Materijali koje koristimo i njihov minimalni utjecaj osiguravaju zaštitu netaknutog okoliša, dok dodaci koje izrađujemo na otoku služe poboljšanju onoga što već postoji”.
Ukupno će na Shurayrahu biti 11 hotela koji će se stopiti s prirodnim krajolikom te će tako gostima nuditi i privatnost.

Osim toga, odsutnost visokih građevina nudi posjetiteljima nesmetani pogled na prirodne ljepote kojima će biti okruženi. Odredište će biti stvoreno od laganih materijala s niskom toplinskom masom, proizvodit će se izvan lokacije, što znači energetski učinkovitiju izgradnji i manji utjecaj na okoliš. Ovom prilikom nastat će i najveći svjetski “klima uređaj”, odnosno najveće svjetsko postrojenje za hlađenje koje se napaja obnovljivom energijom 24 sata dnevno kako bi se omogućilo učinkovito centralizirano hlađenje širom odredišta. Cijelo odredište napajat će se obnovljivim izvorima energije, potpomognuti najvećim sustavom za pohranu energije na svijetu.

“Očekujemo da će gosti biti zadivljeni onim što vide kad prvi put stignu na Coral Bloom, uživajući u uistinu impresivnom luksuznom iskustvu. Coral Bloom, čiji je dizajn inspiriran nevjerojatnom florom i faunom koja je jedinstvena za Saudijsku Arabiju, obećava da će to postići”, rekao je John Pagano, izvršni direktor TRSDC-a. “Otok Shurayrah predstavnik je projekta Crvenog mora, stoga je važno da postavlja standarde u revolucionarnoj arhitekturi i održivom dizajnu, ne samo za naše odredište, već i globalno. To se postiže nadilazeći zaštitu okoliša i primjenjujući regenerativni pristup“.

Projekt Crveno more prve goste očekuje krajem 2022. godine, kada će se otvoriti međunarodna zračna luka i prva četiri hotela. Preostali hoteli planirani u prvoj fazi otvorit će se 2023. godine. Po završetku 2030. godine, projekt će obuhvaćati čak 50 odmarališta, nudeći do 8000 hotelskih soba i oko 1300 drugih vrsta smještaja na 22 otoka. Odredište će uključivati luksuzne marine, golf terene te brojne zabavne sadržaje.

PHOTOS BY: Red Sea Development Company, Foster + Partners / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.