Kuća nadahnuta suncokretom kreće se prema suncu baš kao i biljke

GREEN_300_listici_sredina

Oblik prati prirodu

Arhitekt iz Sydneyja želi pokrenuti novi arhitektonski pokret usredotočen na odgovornost prema okolišu, a njegov najnoviji projekt mogao bi poslužiti kao odličan primjer drugim arhitektima.

“Klimatske promjene moraju biti katalizator pozitivnih promjena, počevši od naših skromnih domova”, najavljuje Koichi Takada, arhitekt iz Sydneyja koji je fokusiran da promijeni način gradnje budućih domova, ali i svega drugoga. Za dobrobit planete moramo se prebaciti s industrijske na prirodnu arhitekturu koja poštuje okoliš, istodobno poboljšavajući dobrobit ljudi koji ga naseljavaju. Obilježje modernizma u 20. stoljeću bila je ideja da “forma slijedi funkciju”, a sada Takada izaziva dizajnere da stvore novi arhitektonski pokret usredotočen na odgovornost za okoliš.
Kako je Bauhaus prije 100 godina pomogao oblikovati zapadnu arhitekturu, sada kada smo suočeni s novim globalnim izazovima poput klimatskih promjena, zagađenja i demografskom eksplozijom, krajnje je vrijeme da promislimo o “Novom europskom Bauhausu”, modernom životu u skladu s prirodom, na koji poziva Ursula von der Leyen, predsjednica EU, a koji je i naziv za novi klimatski projekt osmišljen s ciljem preobrazbe izgrađenog okoliša prikladnog za budućnost, s manje emisija i dugoročnim socijalnim vrijednostima.

Jedan od takvih primjera je i projekt “Kuća suncokreta” gdje oblik prati prirodu. Ova obiteljska kuća dizajnirana da stvara vlastitu energiju, a projekt je naručio Bloomberg Green kako bi udovoljio standardima zelenije budućnosti Europe. Dom je nadahnut suncokretima u Umbriji u središnjoj Italiji gdje se sama kuća i nalazi, i to ne samo u estetskom već i u funkcijskom smislu.

Iako je inspiracija za sami dizajn suncokret, nastoje iskoristiti snagu sunca za energiju. Krov kuće i svaki pod rotiraju se na senzorima za maksimalno izlaganje suncu ili za optimalne performanse i korisničku udobnost kako bi se maksimalizirao ili umanjio dobitak topline, posebno u ekstremnim vrućinama koje su česte u mediteranskoj klimi. Maksimalno izlaganje suncu tijekom cijelog dana rezultira najvećom mogućom proizvodnjom solarne energije na lokaciji, što daje procijenjenih 40% povećanja proizvodnje energije.

Kuća je prirodno klimatizirana uz upotrebu zemljanih cijevi; tehniku koju su izmislili Rimljani. Sunce zagrijava dimnjak zbog čega se zrak iznutra diže i povlači zrak kroz hladnu cijev. Cijev hladi zrak izvučen izvana na temperaturu zemlje na dubini na kojoj je zakopana. Energija koja se ne koristi, može se skladištiti u “sjemenkama” baterija, a kišnica se skuplja i koristi za navodnjavanje i ispiranje WC-a. Obod oko krova zasjenjuje prozore ispod i pomaže u prozračivanju, a sekundarni rotirajući mehanizam preko staklenih zidova štiti zgradu od sunčevog zračenja. Takada govori kako se ne radi se samo o tome da zgrada izgleda prirodno, već o stvaranju pozitivnih promjena okoliša u domovima u kojima živimo, kvartovima u kojima radimo i u kojima se igramo i na kraju planetu na kojem imamo privilegiju stanovati.

PHOTOS BY: Koichi Takada Architects / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.