pexels-andre-moura-2532064 (1)

COP26: Svjetski čelnici obećavaju da će okončati krčenje šuma do 2030.

GREEN_300_listici_sredina

Prvi značajni sporazum ovogodišnje konferencije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Više od 100 svjetskih čelnika obećalo je da će okončati krčenje šuma do 2030., u prvom velikom dogovoru na klimatskom samitu COP26.

Među nacijama koje sudjeluju u obećanju su Kanada, Rusija, Brazil, Kolumbija, Indonezija i Demokratska Republika Kongo, od kojih sve imaju značajne površine šuma. Brazil se posebno našao na udaru kritika jer je dopustio povećanje krčenja šuma Amazone posljednjih godina. SAD i Kina također sudjeluju u sporazumu.

Ovaj dogovor vrlo je važan za klimu jer šume, kada se posječe ili degradiraju, ispuštaju ugljični dioksid (CO2) u atmosferu, što čini oko 11% ukupne svjetske emisije CO2. Sporazum je u utorak službeno predstavio američki predsjednik Joe Biden, koji je rekao da čelnici moraju pristupiti pitanju krčenja šuma “s istom ozbiljnošću kao i dekarbonizaciji naših gospodarstava.” “Sjedinjene Države će voditi svojim primjerom”, rekao je drugog dana konferencije, citirajući izvršne naredbe potpisane ranije u njegovoj administraciji kojima je zemljište izdvojeno za očuvanje.

Dvanaest zemalja donatora posvetilo je 8,75 milijardi funti javnih sredstava za zaštitu i obnovu, uz 5,3 milijarde funti privatnih ulaganja. Izvršni direktori više od desetina financijskih institucija, uključujući Aviva, Schroders i Axa, također se obvezuju na prekid ulaganja u aktivnosti koje dovode do krčenja šuma.

Sporazum će vjerojatno biti moralni poticaj na konferenciji. To je također iskorak nakon godina pregovora o tome kako zaštititi šume. Postojalo je nekoliko različitih planova za suzbijanje krčenja šuma, uključujući onaj koji je dodijelio kredite ljudima koji čuvaju šume kojima se moglo trgovati na tržištima. Ti su planovi često nailazili na žestoko protivljenje, posebno iz Latinske Amerike, gdje su autohtone skupine i čelnici rekli da šume trebaju biti u potpunosti zaštićene, a ne komodificirane.

“Indonezija je blagoslovljena kao zemlja bogata ugljikom zahvaljujući ogromnim kišnim šumama, mangrovima, oceanima i tresetima”, rekao je indonezijski predsjednik Joko Widodo u priopćenju. “Posvećeni smo zaštiti ovih kritičnih ponora ugljika i našeg prirodnog kapitala za buduće generacije.”
Zaklada Rainforest Norway pozdravila je dogovor, ali je rekla da bi sredstva trebala biti dana samo zemljama koje su pokazale rezultate. “Ovo je najveći iznos financiranja šuma ikad obećan i dolazi u ključnom trenutku za svjetske prašume. Nove obveze imaju potencijal da ubrzaju potrebne radnje i vlada i tvrtki. Nadamo se da će ovo financiranje potaknuti potrebne političke promjene “, rekao je glavni tajnik Norveške zaklade Rainforest Toerris Jaeger u izjavi. “S velikim novcem dolaze velike mogućnosti, ali i velike odgovornosti. Nema vremena za dječje korake. Financiranje bi stoga trebalo samo nagraditi stvarne i značajne akcije koje poduzimaju zemlje prašuma i oni koji poštuju prava autohtonog stanovništva i lokalnih zajednica.”

PHOTOS BY: Guliver Image, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Jedan je od najpopularnijih drogerijskih make up brendova lansirao prvu održivu liniju šminke

Noviteti za vašu kozmetičku torbicu

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.