shantanu-kumar-xvdkNBaja90-unsplash

ChatGPT ‘popije’ bocu svježe vode za svakih 20 do 50 pitanja koja postavimo!

GREEN_300_listici_sredina

Pokazala nova studija

Unatoč milijardama korisnika diljem svijeta, još uvijek postoji vrlo malo istraživanja o utjecaju umjetne inteligencije na okoliš.

Nakon što je stavljen na raspolaganje javnosti, ChatGPT korišten je za doslovno sve – od pisanja poezije, kodiranja, rješavanja testova pa sve do savjeta i neprimjene komunikacije.

No, unatoč milijardama korisnika diljem svijeta, još uvijek postoji vrlo malo istraživanja o utjecaju na okoliš ovakve umjetne inteligencije, navodi Euronews.

Nova studija istraživača sa Sveučilišta Colorado Riverside i Sveučilišta Texas Arlington u SAD-u daje određeni uvid u njegovu potrošnju vode. Naime, njegovi autori kažu da je “vodeni otisak” ovih AI modela do sada “ostao ispod radara” te tvrde da za svakih 20 do 50 postavljenih pitanja ChatGPT “popije” bocu vode.

Kako ChatGPT pije vodu? 

Podaci o potrošnji vode u studiji odnose se na svježu čistu vodu koju podatkovni centri koriste za proizvodnju električne energije i hlađenja.

Većine istaknutih chatbotova oslanja se na tisuće poslužitelja unutar podatkovnih centara diljem svijeta. Računala se koriste za treniranje algoritama poznatih kao “modeli” za obavljanje zadataka poput odgovaranja na pitanja korisnika, stoji u studiji.

Tijekom razgovora od 20 do 50 pitanja s AI chatbotom, procjenjuju da bi mogao “popiti” bocu vode od 500 ml.

Milijarde korisnika 

“Iako se boca vode od 500 ml možda ne čini previše, ukupni kombinirani vodeni otisak još uvijek je iznimno velik, s obzirom na milijarde korisnika ChatGPT-a”, kažu istraživači.

Znanstvenici vjeruju da je samo za treniranje GPT-3 Microsoft možda potrošio nevjerojatnih 700.000 litara vode.

Složeniji modeli nove generacije poput GPT-4 mogli bi trošiti čak i više tijekom treninga, tvrde autori studije, ali teško da postoje javno dostupni podaci s kojima bi se mogla napraviti točna procjena.

Microsoft i Open AI bez komentara 

Autori studije pozvali su tvrtke da “preuzmu društvenu odgovornost“ kako bi se pozabavili svojim vodenim otiskom u svjetlu globalne nestašice.

Ranije ove godine značajno izvješće o ekonomiji vode pokazalo je da se očekuje da će potražnja nadmašiti ponudu svježe vode za 40 posto do kraja ovog desetljeća. Izvješće Globalnog povjerenstva za ekonomiju vode kaže da sve industrije moraju preispitati svoje rasipničke prakse.

Autori studije također traže veću transparentnost podataka kako bi se utjecaj ovih AI sustava na okoliš mogao bolje procijeniti kroz ovakva istraživanja.

“Vodeni otisak AI modela više ne može ostati ispod radara – vodeni otisak mora se tretirati kao prioritet kao dio zajedničkih napora u borbi protiv globalnih izazova s vodom”, zaključuju.

OpenAI nije odgovorio na Euronewsov zahtjev za komentarom, a Microsoft je odbio komentirati studiju koja još uvijek nije recenzirana.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.