nacionalni park naslovna

Četiri najveća nacionalna parka na svijetu: Jedan je površinom veći od čak 29 država

GREEN_300_listici_sredina

Prirodne ljepote

Prvo zaštićeno područje prirode u svijetu bio je Yellowstone, koji je proglašen nacionalnim parkom 1872. godine. Tek gotovo stoljeće kasnije, da bi se zaštitilo prirodne krajobraze od čovjeka, došlo je do "eksplozije" nacionalnih parkova. Danas su neki i 50 puta veći od Yellowstonea.

Kada je Yellowstone postao prvi nacionalni park na svijetu, 1872. godine, mnogi su se čudili njegovoj veličini. Međutim, krajem 20. i početkom 21. stoljeća došlo je doslovno do “eksplozije” zaštićenih područja prirode, a neka su toliko velika da površinom nadmašuju i mnoge države svijeta. Neki od tih parkova veći su od Yellowstonea čak 50 puta. Evo koja su četiri najveća nacionalna parka na svijetu.

Sjeverna Amerika

Nacionalni park Northeast Greenland trenutačno je najveći nacionalni park i najveće kopneno zaštićeno područje na svijetu, a nalazi se u sjevernoj Americi.

Proteže se na 972.000 četvornih kilometara, što ga čini većim od čak 29 zemalja, članica Ujedinjenih naroda. Veći dio parka čini Grenlandski ledeni pokrov, ali i obalni dio koji je stanište polarnog medvjeda, foka i pingvina. Najbolji način da se stigne do parka za ljetnih mejseci je brodom, a zimi s lokalnim lovcima i psima koji vuku saonice.

Južna Amerika

Najveći parkovi Južne Amerike nalaze se u najmanje naseljenim regijama kontinenta – Amazoni i Patagoniji. Najveći je Nacionalni park Chiribiquete na jugoistoku Kolumbije s površinom od 43.000 četvornih kilometara, prostire se na ogromnom području amazonske prašume i izgleda kao prizor iz filma “Jurski park”.

nacionalni park

Možda ondje nema dinosaura, ali Park je prepun raznih i opasnih predatora. Lokalni domoroci ovo područje nazivaju “Kuća jaguara”, a bogato je raznolikom florom i faunom.

Australija

Pustinja Munga-Thirri-Simpson proglašena je nacionalnim parkom 2021. godine kako bi se zaštitili prekrasni pustinjski krajolici, a uključuje jedno od najvećih područja pješčanih dina na svijetu, postoji i šumska kultura akacije, travnjaci, ali i jezera. Osim više od 150 vrsta ptica, park je stanište sitnim tobolčarima, divljim devama i gušterima.

Trenutno park nema objekte za posjetitelje i nema asfaltiranih cesta, a svi koji ondje odlaze, čine to na vlastitu odgovornost.

Afrika

Neke od najviših i najvećih pješčanih dina na svijetu nalaze se u Nacionalnom parku Namib Naukluft na zapadu Namibije, koji se proteže na površini od 49.768 četvornih kilometara.

nacionalni park

Neke od dina više su i od 200 metara – a stvorene su nakon što su vjetrovi tisućljećima nanosili pijesak na ovo područje. Namib Naukluft je poznat po svojim kanjonima, kao i vrlo specifičnom florom i faunom.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.