betina

Betina: Autentično dalmatinsko ‘misto’ koje je muzej na otvorenom, a u blizini ima nacionalni i park prirode

GREEN_300_listici_sredina

Biser Jadrana

Osim neposredne blizine Kornata, tek 10-ak kilometara trebat će vam i do Vranskoga jezera. 

Betina je pitoreskno mjesto na otoku Murteru, najpoznatije po stoljećima dugoj tradiciji brodogradnje, koju stanovnici i danas njeguju – što održavanjem samoga zanata, tako i njegovanjem bogate povijesti kroz Muzej betinske drvene brodogradnje.

Cijeli je centar mjesta, zapravo, muzej na otvorenom. U lučici u selu nanizane su tradicionalne gajete, od kojih je najpoznatija i najimpozantnija Cicibela. Taj se brod u večernjim satima pretvara u prodajni štand s domaćim proizvodima. Prostor muzeja, otvorenog 2015. godine, na idealan način spaja modernost i tradiciju, te će vas inovativnim metodama odvući u neka minula vremena.

Kako je spomenuto, betinske gajete nisu samo relikvija, već brodovi koji se itekako koriste. A ni brodogradnja nije samo slovo na papiru. U mjestu su prije nekoliko godina napravljeni mostići koji spajaju centar s obalnim dijelom sela, a prelazeći ih ćete proći uz škverove na kojima se izrađuju i popravljaju tradicijski i ostali brodovi. Inače, vlasnici gajeta ih najviše sređuju ususret Regati za dušu i tilo, koja se tradicionalno održava u kolovozu.

Posebni dani

Početak tog mjeseca rezerviran je i za Dan brganje – seosku feštu koja je ime dobila po brganji, alatki koja se koristila za izlov školjke kunjke. Danas se ona više ne lovi, no na fešti ne nedostaje ukusno pripremljenih drugih vrsta školjki i ribe. Zanimljivo je da je ovo jedna od najstarijih fešta na Jadranu, a definitivno najstarija na šibenskom području.

Na Dan brganje tradicionalno se održava i ženska regata Dlan i veslo. Ako posjetite Muzej betinske drvene brodogradnje, jedna od stvari koje ćete naučiti da su žene ovoga područja itekako imale ravnopravnu ulogu prilikom obavljanja poslova, među kojima je bilo i upravljanje gajetama na putu do obradivih zemljišta, koja su nerijetko bila dislocirana na Kornate jer je Murter otok prilično male površine. Iako su Kornati danas područje na kojem prevladavaju kamen i nisko raslinje, nekada su se na njima uzgajale brojne kulture.

No, iako i neki Betinjani imaju zemlju na Kornatima, brojni su obrađivali i polja u svojem selu. Betina je poznata po najslasnijim pomidorama i kukumarama, pa je jedno vrijeme postojao i njihov ozbiljan izvoz. Koliko su vrsni bili ovi domaći proizvodi govori i činjenica da ih je opjevao i najpoznatiji lokalni bend, Berekini.

A upravo su oni i autori himne lokalnog vaterpolo kluba Brodograditelj. Mlade, ali i nešto starije sportske nade treniraju taj sport u bazenu smještenom u samome centru, a ove godine klub slavi impozatnih 70 godina postojanja, a upravo toliko traje i tradicija turizma u ovome predivnom mjestu.

70 godina turizma 

Tim će se povodom ovoga ljeta održati brojne vateropolo utakmice, koje su iznimna atrakcija i okupljaju pregršt vatrenih navijača. Nerijetko u večernjim šetnjama ovim mjestom možete naići i na žestoka nadmetanja u boćanju, i pravi je gušt doživjeti taj izvorni mediteransko-sportski duh.

Ako ste u Betini, nikako nemojte zaobići vrh sela, na kojem je smještena barokna crkva sv. Frane iz 18. stoljeća. Putem do nje vidjet ćete stare i autentične kuće i šarmantne ulične detalje. Potencijalno će jedan od tih detalja biti marame koje vise po ulici, znajte da su to takozvane hacole, dio narodnih nošnji. Folklor je važna točka ovoga mjesta, a živim ga održava KUD Zora.

Savršena za odmor

Od arhitekture valja izdvojiti i betinsku marinu, koju je projektirao poznati Murterin Nikola Bašić.

Ako tražite plažu, znajte da je more ovdje dovoljno čisto da se okupate baš bilo gdje. Ipak, najpoznatije mjesto kristalno čistog mora je Kosirina. Upravo je u izgradnji i vidikovac koji gleda na uvalu u kojoj je plaža, a u pozadini se naziru impozantni Kornati.

Osim neposredne blizine Kornata, tek 10-ak kilometara trebat će vam i do Vranskoga jezera.

Betina je mirno mjesto, idealno za odmor, kojeg je zaobišao megalomanski tip turizma, no ipak ima sve potrebne sadržaje, a posljednjih godina i sve bogatiju gastro ponudu.

Valja spomenuti caffe bar Porat, kultno mjesto na otoku koje je bilo jedan od prvih ugostiteljskih objekata u Šibensko-kninskoj županiji, a vodi ga treća generacija obitelji Girin. I ovaj je objekt projektirao Nikola Bašić, i to 1986. godine, a interijer je još uvijek autentičan. Ovo je mjesto na kojem ćete popiti definitivno najbolju kavu u mjestu, a kafić je pozicioniran tik do vaterpolo bazena.

Prvi susjed im je konoba Stari mlin, smještena u prostorima nekadašnje uljare, koja u unutrašnjem prostoru krije stare alate, nošnje i druge predmete.

Iako je Murter otok, s kopnom ga spaja most dug svega nekoliko desetaka metara. S obzirom da je mali, dva puta dnevno se diže na pola sata kako bi jedrilice i drugi veći brodovi mogli proći i kako ne bi morali ići okolnim putem.

No, jednom kad dođete na otok i u ovo mjesto, poželjet ćete da most više nikada ne morate prijeći.

PHOTOS BY: Visit Betina / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.