Ljeti nam obično zbog velikih vrućina treba više tekućine nego inače, a osim što pijemo puno vode žudimo i za prehranom koja je što svježija, laganija i sadrži sastojke koje obiluju vodom i vitaminima poput svježeg voća i povrća. Zato se većina ljudi ljeti hrani uglavnom raznim salatama, a ako više ne znate ni sami što napraviti donosimo vam ideju za sutrašnji ručak u obliku malo drugačije Caprese salate.
Salata Caprese je inače idealna salata za ljetne vrućine, a super je i što je vrlo jednostavna za napraviti pa je stoga popularna i kod onih koji nemaju puno vremena ili se ne snalaze baš najbolje u kuhinji. Ova salata je lagana, svježa, puna vitamina i idealna za vegetarijance ali i sve one koji se žele zdravo hraniti. Inače porijeklom s otoka Capri, ova poznata salata je napravljena tako da bojama na tanjuru daje počast Italiji. Sama kombinacija rajčice, mozzarelle i bosiljka se nekima može činiti pomalo dosadna pa smo ju mi malo dodatno začinili s još nekoliko sastojaka koji će se idealno uklopiti u ovu poznatu salatu.
Evo što će vam trebati za ovu salatu:
- 250 g kratke tjestenine poput cavatappi, penne, fusilli ili orecchiette
- 2 šalice cherry rajčica
- 2 šalice mozzarella kuglica
- svježi bosiljak (cijela biljčica)
- 1 avokado
- 1 režanj češnjaka
- ⅓ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 žlice balzamičnog octa
- sol i papar
.
Kako napraviti Caprese salatu s tjesteninom:
- Skuhajte tjesteninu al denté i isperite.
- Nasjeckajte rajčice i kuglice mozzarelle na polovice.
- Svježi bosiljak nasjeckajte na trakice, i nemojte štedjeti na njemu – iskoristite cijelu biljku ako treba jer bosiljak daje predivan svježi okus svakom zalogaju.
- Avokado narežite na kockice (pazite da je zreo i kremast).
- U velikoj zdjeli pomiješajte sve narezane sastojke zajedno s tjesteninom.
Umak za salatu
Odaberite najbolje maslinovo ulje koje si možete priuštiti jer ćete ga u salatama više osjetiti i daje divan okus pa je bitno da je dobre kvalitete. Zatim, odaberite bijeli balzamični ocat (aceto balsamico) jer je nešto slađi od uobičajenog i ima manje karameliziran okus. Svjetlije je boje i bolje za ovu salatu jer onda neće imati onu smećkastu nijansu. Nakon što ste pripremili ulje i ocat, sitno nasjeckajte češnjak. Za miješanje ovog preljeva upotrijebite običnu staklenku s poklopcem. Pomiješajte ulje, ocat, češnjak, prstohvat soli i papra u staklenci, dobro ju zatvorite i jako protresite.
Zalijte salatu s onoliko umaka koliko vam osobno odgovara i dobro promiješajte, te uživajte. Salatu možete pripremiti i dan ranije, samo ju onda zalijte s umakom taman prije posluživanja. Po želji u salatu možete dodati i mladi špinat, rukolu i slično lisnato povrće.