asa-palsson-hqTgRpjUAqA-unsplash (1)

Zdravija alternativa: Napravite svoj sok za razrjeđivanje

GREEN_300_listici_sredina

Potrebno vam je svega pet sastojaka

Sokovi, odnosno sirup za razrjeđivanje oduvijek je jeftinija i praktičnija varijanta od gotovih sokova. No praktičnije nije nužno i zdravije. Stoga ovaj put odolite omiljenom sirupu s polica dućana i napravite svoj. Za njega vam je potrebno svega nekoliko sastojaka koje imate kod kuće.

Ljetno osvježenje tijekom nesnosnih vrućina osim u hladnu najčešće tražimo i u rashlađenim napitcima u obližnjem kafiću ili trgovini. Većina kao najpraktičnije rješenje vidi u sirupima, odnosno u popularnim sokovima za razrjeđivanje kojih u dućanima možemo naći u raznim okusima. Od jabuke, limuna, naranče, borovnice pa do okusa ledenog čaja, sve to možemo pronaći u plastičnoj boci od litre po cijeni od dvadesetak i više kuna. No, idući put kad posegnete za novom bocom omiljenog sirupa, razmislite treba li vam te postoji li neka bolja varijanta.

Mnogi će reći da je to upravo voda, no jasno nam je svima da nekad osim vode želimo uživati u nekom zaslađenom napitku pa zbog toga nemojte odustati od svojih navika, već ih samo unaprijedite kako za svoje zdravlje, tako i za okoliš. Umjesto što ćete kupovati sirupe koje ni stručnjaci ne preporučuju zbog štetnih kemijskih tvari i zaslađivača, preporučamo vam da napravite sami svoj sirup za koji vam treba svega nekoliko sastojka, a i znatno je zdraviji. Donosimo vam recept za domaći sirup od mente, no ako u vašem vrtu ili obližnjoj šumi nađete neku drugu omiljenu biljku iskoristite nju, recept je vrlo sličan ovome. Na ovaj način ne samo da ćete uživati u svojim zdravim proizvodima, već ćete i prošetati šumom u pronalasku plodova, kao i što ćete pri njegovom skladištenju iskoristiti ambalažu, odnosno plastične ili staklene boce koje se pripremili za bacanje na otpad.

Za dvije litre soka od mente potrebno vam je:
  • 30 grančica mente
  • 2 litre vode
  • 5 limuna narezanih u kolute
  • 20 dkg limunske kiseline
  • 1-1,5 kg šećera
Postupak:

Listove od mente možete odvojiti od grančica, a možete iskoristiti i njih utopiti ih u dvije litre hladne vode s narezanim kolutima limuna i 20 dkg-a limunske kiseline. Ostaviti sve to u posudi na hladnome 24 -36 sati (po želji) i nakon toga ocijediti te lagano prokuhati sa šećerom do vrenja, odnosno dok se šećer ne otopi. Kad postane mlako, prelijte u ranije oprane staklene ili plastične boce. Odložiti na suhom i hladnijem mjestu.

Kad se ohladi, vaš je sirup spreman za serviranje. Slobodno ga iskoristite i prilikom spremanja nekih koktela.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.