vuk
vuk

Broj vukova u Europi narastao s 12 na 18 tisuća: Europska komisija razmišlja o ukidanju statusa ugrožene vrste

GREEN_300_listici_sredina

Polemika

'Povratak vuka u europske regije - gdje je bio odsutan dugi niz godina - sve više dovodi do sukoba s lokalnim poljoprivrednicima i lovačkim zajednicama', kažu iz Komisije.

Europska unija razmišlja o reviziji statusa vukova kao ugroženih životinja zbog sve većeg broja jedinki na kontinentu.

“Koncentracija čopora vukova u nekim europskim regijama postala je stvarna opasnost za stoku i potencijalno i za ljude”, izjavila je predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen. “Pozivam lokalne i nacionalne vlasti da djeluju gdje je to potrebno”, rekla je.

Osobna priča

To je tema koja je bliska Von der Leyen – u rujnu prošle godine je vuk ubio njezinog konja Dolly, a jedan od razloga zbog kojih bi vukovi možda mogli prestati imati status ugrožene vrste je upravo činjenica da brojni poljoprivrednici imaju problema s time što vukovi ubijaju njihove životinje, pa neki čak traže i parvo na odstrel vukova.

Europska komisija je zato otvorila savjetovanje kojem je cilj analizirati brojke o stanju divlje vste s komercijalnom poljoprivredom i javnim zdravstvom, javlja The Guardian.

Komisija poziva sve zainteresirane strane da dostave podatke o vlastitim iskustvima i traži ažuriranje podataka o populaciji vukova, kao i osvježavanje informacija o tome kako status očuvanja vrste funkcionira u praksi.

Električne ograde?

“Povratak vuka u europske regije – gdje je bio odsutan dugi niz godina – sve više dovodi do sukoba s lokalnim poljoprivrednicima i lovačkim zajednicama”, izjavili su iz Komisije.

Vukovi su zaštićena vrsta sukladno zakonima o očuvanju, ali poljoprivrednici se žale da ih ima toliko da više ne trebaju takvu zaštitu.

Žele da komisija revidira direktivu o staništima kako bi se odrazilo povećanje broja vukova, posebno u alpskim i šumovitim regijama Skandinavije i srednje Europe.

Ekolozi tvrde da umjesto mijenjanja zakona kako bi se dozvolilo ubijanje vukova, poljoprivrednici mogu poduzeti preventivne mjere poput električnih ograda.

Udruga Copa-Cogeca procijenila je da se broj vukova povećao s nešto više od 12.000 u 2013. godini na čak 18.000 prošle godine.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.