Upravo smo u sezoni borovnica koje nas mame svojim osvježavajućim okusom i predivnom bojom. Borovnicama se pripisuje niz pozitivnih utjecaja na ljudsko zdravlje, od zaštite od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma, do jačanja kostiju, doprinosa mentalnom zdravlju i regulacije krvnoga tlaka.
Naravno, da bismo iskoristili sva ta svojstva koja imaju borovnice, najbolje ih je jesti sirove. Možete malo dopuniti njihov okuspa ih pripremiti u nekoj varijanti sirovog obroka.
Kako nam je doista ponestalo ideja, zapravo nismo otišli dalje od smoothieja, savjet smo potražili kod Tine Uglješić, motivatorice i edukatorice za biljnu i sirovu hranu te mentorice unutarnjeg rasta, koja svijetom sirove hrane pliva već 10-ak godina, a sve svoje recepte objavljuje na blogu Zelenarium.
Tina je slučajno krenula u raw fooderske vode, kako kaže, prije 11 godina posudila je u knjižnici knjigu o sirovoj hrani, budući da je imala određenih zdravstvenih problema, odlučila je isprobati ovakav način prehrane. Kako su se ubrzo pokazale pozitivne promjene, Tina je odlučila potpuno se prepustiti ovakvome načinu života.
Nakon 20 godina života u svijetu menadžerstva, Tina se prije šest godina odlučila potpuno posvettiti promoviranju sirove prehrane, a možemo reći da je jedna od prvih raw food influencera u Hrvatskoj.
Tina jako voli borovnice, a kaže kako ih se može u sirovom obliku pripremati na razne načine, u smoothieju, voćnim kremama, tortama, kuglicama, pudinzima, s orašastim plodovima ili s chia sjemenkama). Naglašava kako se ovo predivno voće može koristiti i u slanim jelima jer se odlično sljubljuje s raznim vrstama zelenih salata, ali i s korjenastim povrćem, poput cikle ili mrkve.
Sastojci za kremu
1 konzerva kokos mlijeka
125 g borovnica
korica od polovice limuna
sok od pola limuna
5 žlica agavinog ili datuljinog sirupa
1/4 žličice čiste vanilije u prahu
Sastojci za posluživanje
1 zreli mango
1 banana
šaka borovnica
Priprema
Sve sastojke za kremu izmiksajte u blenderu. Pripremite čaše za serviranje. Na dno rasporedite mango narezan na kockice. Prelijte kremu od borovnica. Odložite u hladnjak na 3-4 sata ili preko noći. Prije serviranja narežite bananu i posipite na kremu. Na vrh posipite borovnice. Poslužite rashlađeno