hotel ispod zemlje
hotel ispod zemlje

‘Duboki san’: Pogledajte kako izgleda hotelska soba smještena 420 metara ispod zemlje

GREEN_300_listici_sredina

U nekadašnjem rudniku

Zanimljivo je i da je Deep Sleep apartman samoodrživ: sva električna rasvjeta (i Wi-Fi) su niskonaponski i napajaju se baterijama od 12 V. Ove baterije se pune snagom pada vode unutar samog rudnika pomoću mikro-hidroturbina.

Sintagma ‘duboki san’ je u ovoj hotelskoj sobi, nazvanoj upravo Deep Sleep, dobila sasvim novo značenje. Ona je smještena čak 420 metara pod zemljom, i to u nekadašnjem rudniku škriljevca u nacionalnom parku Snowdonia u Walesu.

Soba impresionira svojim izgledom, ali do nje ne može baš svatko. Za spuštanje do nje potrebno je barem sat vremena i zaštitni šljemovi, a ruta je opisana kao ‘izazovna’.

Sama prostorija je zaštićena čeličnim vratima. Nakon što uđu, gosti dobivaju toplo piće i toplu hranu na stolu za piknik kako bi se opustili prije no što legnu u krevet.

Podzemna pustolovina

A odmor im je, jednom kad stignu, obično prijeko potreban.

Najprije je potrebno 45 minuta hodati do udaljenih planina, povremeno strmih, ali “vrlo lijepih na vrhu”. Gosti se zaustavljaju u maloj kućici kako bi se opremili kacigom, svjetlom, pojasom i čizmama, a potom kreću u podzemlje najvećeg rudnika škriljevca u svijetu.

Iskustvo nudi tvrtka Go Below, specijalizirana za pustolovne izlete. Naglašavaju kako je put do sobe strm i zahtjevan – na putu vas, primjerice, čekaju drevna rudarska stubišta i raspadnuti mostovi, a sve se odvija uz stručnu pratnju.

Čuvanje energije

“Vaš će vam instruktor pružiti obilje povijesnih podataka o fascinantnom okruženju – nema žurbe. Nakon otprilike sat vremena, bit ćete 420 metara pod zemljom – a velika čelična vrata vam govore da ste stigli u apartman Deep Sleep”, stoji na stranicama agencije.

Zanimljivo je i da je Deep Sleep apartman samoodrživ: sva električna rasvjeta (i Wi-Fi) u Deep Sleepu niskonaponska je i napaja se baterijama od 12 V. Ove baterije se pune snagom pada vode unutar samog rudnika pomoću mikro-hidroturbina. Dakle, Deep Sleep se napaja sam pomoću prirodnih tokova vode rudnika.

 

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.