Predstavljen hibridni katamaran koji se “hrani” plutajućom plastikom

Plastični otpad kao gorivo

Nedavno predstavljen od strane SeaCleaners, hibridni katamaran Manta dizajniran je za borbu protiv plastičnog zagađenja oceana na potpuno nov način. Koristeći biomimetički dizajn, hibridni pogonski sustav i napajanje iz obnovljivih izvora energije, visokotehnološki čamac ne samo da će sakupljati oceanski otpad već ga i obrađivati.

Predviđena za lansiranje 2024. godine, Manta će raditi autonomno 75% vremena bez upotrebe fosilnih goriva, a imat će mogućnost skupljanja između 5000 i 10.000 tona plutajuće plastike svake godine. Njegov dizajn omogućuje Manti vađenje mikroplastike s površine i do jednog metra dubine. Ovisno o gustoći i blizini slojeva otpada, katamaran može sakupljati između 1 do 3 tone otpada svaki sat. Još impresivnije, njegove hibridne sposobnosti znače da ovaj katamaran može raditi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

Svaki brod opremljen je s više sustava za sakupljanje, uključujući set transportnih traka za prikupljanje otpada za dovođenje plastike iz oceana na brod, tri plutajuća sustava za skupljanje površinskog otpada, dva manja višenamjenska splava za sakupljanje s plićih i užih dijelova oceana kojima veći katamaran ne može pristupiti i dvije bočne dizalice za izvlačenje većih komada krhotina iz vode.


Prema dizajnerima, predvođenim osnivačem tvrtke Yvanom Bourgnonom, prva misija Mante održat će se u jugoistočnoj Aziji. Nakon toga, Manta će djelovati u Africi i Južnoj Americi, ali će također intervenirati u privremeno zagađenim područjima nakon klimatskih i prirodnih katastrofa.


Projekt je u izradi već tri godine i predstavljat će prvi brod na svijetu sposoban za upravljanje plastičnim otpadom koji sakuplja. Tvornica koja se nalazi na brodu će sortirati i obraditi prikupljeni otpad, dok će jedinica za pretvorbu energije pretvoriti plastiku u energiju s minimalnim utjecajem na okoliš. Kombinacija vjetroagregata, hidrogeneratora i fotonaponskih solarnih panela proizvest će obnovljivu energiju na brodu.


Za upravljanje objektima za sortiranje, Manta će primiti 22 člana posade i 12 putnika, uključujući nekoliko znanstvenika i istraživača. Nakon tri tjedna na moru, plan je usmjeriti brod prema obalnim lukama na tom području kako bi se podigla svijest, educirala javnost kroz aktivnosti i evente. Kao rezultat toga, Manta će pružiti rješenja za globalno onečišćenje plastikom, a ujedno će biti i veleposlanik za obnovu morskih ekosustava i inovativnu tehnologiju sakupljanja plastike.

PHOTOS BY: Seacleaners.org / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.