spas

Biljke su vam postale prevelike za ured ili im treba oporavak? Za takve situacije tu je sada SPAs

GREEN_300_listici_sredina

Sjajna inicijativa

'S obzirom na to da je ovo početak projekta, vjerujemo da će on u skorom vremenu uspjeti i stvoriti jedno radno mjesto za osobu s invaliditetom, te je zato Martinov Plašt koji se bavi ovom domenom ključan partner.'

Nova akcija SPAs, kako joj i ime kaže, svojevrsni je spa i spas za biljke. Rezultat je rada Vesele motike, Martinovog plašta, Van Vliet Flower Groupa i J van Vlieta, a svaki od njih ima jedinstvenu ulogu u projektu. Stvar je zapravo prilično jednostavna. Ako vam je biljka bolesna ili jednostavno više nemate mjesta za nju, možete nazvati ekipu iz SPAs-a, koja će izaći na teren, odraditi dijagnostiku, procijeniti troškove, te privremeno ili trajno preuzeti vašu biljku.

“Martinov Plašt ima aktivosti vezane uz hortikulturu te osobe s invaliditetom, Vesela Motika je održava te oporavlja bilje koristeći se suvremenim tehnologijama dok J van Vliet Zagreb plasira bilje na tržište. Ono što se često događa je da bilje od klijenata odnosimo kako bi se ono oporavilo u kotroliranim uvjetima te ih onda zdrave vraćamo klijentima”, počinje nam priču Sergej Lugović, direktor Vesele motike.

Udomljavanje tamo gdje su biljke potrebne

Martinov Plašt je imao na raspolaganju takav prostor idealan za zbrinjavanje biljaka pa sus vi skupa odlučili projekt predstaviti tržištu. Biljke im na spašavanje nerijetko donose tvrtke, ali i pojedinci.

“Zamjetili smo da nekada tvrtkama ili pojedincima ostane biljaka koje im više nisu potrebne iz različitih razloga pa smo zaključili da bi bilo sjajno preuzeti ih, oporaviti ako imaju problema te kasnije ‘udomiti’ u prostor gdje su potrebne”, priča Lugović.

Biljke su u prostorima Martinovog plašta zbrinute pod umjetnom LED rasvjetom, odgovarajućom ventilacijom te ostalom opremom potrebnom za rast bilja u kontroliranim uvjetima.

“Najčešće dolaze velike biljke kod kojih su se zbog mikroklimatskih uvjeta prostora gdje se nalaze pojavili problemi”, govori Lugović, pa dodaje da se ponekad dogodi i da, primjerice, tvrtke sele u novi ured pa im biljke više ne stanu u prostor.

Važna društvena dimenzija

Ono što čini ovu akciju posebnom je i to što pomoćne poslove u brizi oko bilja obavljaju i osobe s invaliditetom.

“S obzirom na to da je ovo početak projekta, vjerujemo da će on u skorom vremenu uspjeti i stvoriti jedno radno mjesto za osobu s invaliditetom, te je zato Martinov Plašt koji se bavi ovom domenom ključan partner”, kaže Lugović.

Biljke nakon oporavka vraćaju klijentima ili zbrinu tako da ih netko udomi.

“A u slučajevima da se to ne dogodi, nakon oporavka cilj nam ih je plasirati na tržište”, zaključuje Lugović, dodajući kako se nada da će projekt nastaviti rasti, te da trenutno istražuju tržište trgovačkih centara i pokušavaju vidjeti postoji li prostor za zbrinjavanje njihovih biljaka koje se ne prodaju, a propadaju.

PHOTOS BY: SPAs / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.