mrtva riba Kahovka

(VIDEO) Posljedice eksplozije na brani Kahovka: Pomor ribe u ukrajinskom selu Marianska zabrinuo javnost

GREEN_300_listici_sredina

Posljedice su dalekosežne

Posljedice eksplozije Kahovke itekako su vidljive, a razorni utjecaj na okoliš dosegnut će skroz do Crnoga mora.

Nakon što je u utorak, 6. lipnja eksplozijom srušena brana Kahovka u južnoj Ukrajini, u svijet dolaze zastrašujuće snimke s ovoga područja.

Nakon rušenja brane, iz Dnjepra je krenuo val vode, a nakon što je poplavio ravnice regije Herson te je više od 4000 ljudi evakuirano, očito je da će stradati većina ekosustava ovoga područja.

Daleko najviše šokirale su snimke mrtve ribe iz sela Marianska, a Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskognazvao je to “masovnom ribljom kugom uzrokovanom ruskim terorističkim uništenjem”, kako prenosi “Sky News”.

Oglasilo se i ukrajinsko Ministarstvo zdravlja te upozorilo stanovništvo da se riba ne može konzumirati zbog opasnosti od toksičnih kemikalija, patogena i parazita.

Opći pomor riba na ovome području samo je jedna od ekoloških posljedica rušenja brane Kahovke, a stručnjaci upozoravaju da će se ovaj nemili događaj negativno odraziti i poljoprivredu, opskrbu pitkom vodom, ugrožene životinjske i biljne vrste toga područja, ali i na ekosustav Crnoga mora.

 

PHOTOS BY: Green.hr/Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.