pexels-tanner-barrott-8469437

Koje je pravo, a koje krivo? Najodrživija ulja za kuhanje koja biste trebali imati u svojoj kuhinji

GREEN_300_listici_sredina

Što birati?

Postoji mnogo različitih ulja za kuhanje; od suncokretovog i maslinovog do kokosovog ili onog od avokada. No, nisu svi jednako dobri, kako za vas tako i za okoliš. Ulje za kuhanje jedan je od onih sastojaka u vašoj kuhinji koji se uzima zdravo za gotovo, pa smo odlučili saznati malo više o tome koje je najbolje odnosno najmanje štetno.

U svijetu se koriste mnogo različitih vrsta biljnih ulja za kuhanje. Općenito, biljno ulje se odnosi na bilo koje ulje dobiveno iz biljke, bilo to orašasti plodovi, sjemenke, žitarice ili voće. Neka od tih ulja, poput maslinovog, koriste se za kuhanje i preljeve za salate, druga, poput ulja soje ili suncokreta, dodaju se formulacijama sapuna ili parfema. Zbog svoje svestranosti i primjene u mnogim industrijama, globalna potražnja za biljnim uljem stalno raste. U 2020. godini procijenjeno tržište biljnog ulja doseglo je približno 219 milijuna tona, a očekuje se da će do 2026. godine dosegnuti oko 285 milijuna tona.

Ulja za kuhanje proizvode se od sjemenki ili orašastih plodova koji su samljeveni u kašu i prešani. Najbolja i najhranjivija ulja su hladno prešana, jer toplina može promijeniti kemijski sastav ulja i učiniti ga tamnijim. To također znači da se značajna količina zemlje koristi za uzgoj biljaka ili stabala koja proizvode sjemenke i orašaste plodove neophodne za proizvodnju biljnog ulja. Neka ulja zahtijevaju više zemlje, neka zahtijevaju više vode, a neka zahtijevaju više pesticida. Sva su toliko različita u proizvodnim procesima da je ponekad teško odrediti koje je ulje najbolje odabrati. Trenutno je najčešće konzumirano biljno ulje na svijetu palmino ulje, no ono je ujedno i odgovorno za uništavanje milijuna hektara prašuma kako bi se napravilo mjesta za više plantaža palmi, uništavajući vitalno stanište za orangutane i druge vrste. Autohtoni narodi gube svoja sela i sredstva za život zbog ozbiljnog krčenja šuma.

S obzirom na utjecaj proizvodnje biljnog ulja na okoliš, postoji hitna potreba za održivijim rješenjima, a do tada ono što mi možemo napraviti je informirati se o tome koji odabir je najmanje štetan.

Maslinovo ulje

Uvelike prevladava na našim područjima i ono spada u glavne namirnice svake mediteranske kuhinje. Bilo da ga dodajete u salate ili koristite za pečenje povrća na tavi, maslinovo ulje je odlično što se tiče održivosti, sve dok kupujete organsko (a još bolje ako je lokalno). Ono je i jedno od zdravijih ulja za korištenje, jer sadrži manje štetne mononezasićene masti, umjesto polinezasićenih masti ili zasićenih masti. Ekstra djevičansko maslinovo ulje najmanje je obrađeno i najmanje rafinirano, što ga čini najzdravijim od svih. Što se tiče održivosti, velika popularnost maslinovog ulja znači da se značajna količina zemlje i resursa koristi za proizvodnju što dovodi do visokih troškova. Najbolji način za kupnju maslinovog ulja na održiv način jest potruditi se pronaći organsko, fair trade i lokalno ulje tako da ste sigurni da dobivate najetičniju i najodrživiju vrstu ulja.

Biljno ulje

To je obično kombinacija ulja soje, kukuruza, uljane repice, soje, kikirikija, maslina, sezama, suncokreta, palminog ulja, i iz nekog je razloga besprijekorno sredstvo za prženje. Međutim, različite vrste biljnih ulja imaju različite probleme povezane s njima, stoga birajte organska i fair trade ulja kad god možete.

Palmino ulje

Ulje za kuhanje koje biste vjerojatno trebali izbjegavati u svakom trenutku. Iako mnogi proizvodi na bazi palminog ulja tvrde da je njihovo “održivo ubrano”, ono gotovo uvijek potječe iz plantaža palminog ulja koje su zahtijevale velike projekte krčenja šuma. Često na tim plantažama rade i maloljetni radnici koji su nepravedno plaćeni. Tako da je ovo ulje jedno od onih koje se preporučuje izbjegavati kad god je moguće.

Suncokretovo ulje

Iako uzgoj i žetva suncokretovog ulja doista ne zahtijeva značajnu količinu vode, zraka ili oštećenja zemljišta, no jedino zahtijeva veliku potrošnju vode. Prerada suncokretovog ulja također zahtijeva prilično malo energije, pa ako se ipak odlučite za suncokretovo ulje, toplo preporučamo da se odlučite za organsku varijantu, kako biste bili sigurni da nisu korišteni pesticidi.

Kokosovo ulje

Općenito hvaljeno jer ne zahtijeva pesticide, a umjesto da koriste strojeve, farmeri ga također moraju brati ručno. No, od kada je potražnja za kokosovim uljem porasla, počele su se krčiti obalne šume kako bi se napravilo mjesta za stabla kokosa. Time je povećanje uzgoja kokosovog ulja uništilo staništa za razne tropske vrste, a farmeri su često zlostavljani. Stoga preporučujemo da prije kupnje istražite izvor svog kokosovog ulja.

Avokadovo ulje

U zadnjih nekoliko godina potražnja za avokadom je postala gotovo nemilosrdna, što je ga je učinilo notornom namirnicom. Avokado je postao odgovoran za masovnu sječu šuma i povećanu proizvodnju plina. Ako volite avokadovo ulje svakako predlažemo da pokušate kupovati organski što je više moguće kako biste izbjegli pesticide, i kupite ulje avokada koje je ubrano s manjih organskih farmi, za koje je manja vjerojatnost da će sjeći stabla kako bi pokrenuli bilo kakve veće plantaže.

 

S obzirom na to da svaka vrsta ulja za kuhanje ima svoje prednosti i nedostatke, na kraju jednostavno uvijek preporučamo kupnju organskog i poštenog ulja kad god je to moguće, te što više birajte lokalne proizvode.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.