zimnica naslovna (1)

Alkoholni ocat u službi zimnice: Kako najjednostavnije sterilizirati staklenke za domaći pekmez

GREEN_300_listici_sredina

Važno je ukloniti bakterije

Možda skuhati pekmez i nije teško, ali dobro ga i sigurno pohraniti u staklenke zahtijeva i neke malo kompliciranije postupke, kao što su sterilizacija i konzerviranje. Evo kako vam u tome može pomoći alkoholni ocat.

Kuhanje pekmeza ili džema možda vam sami po sebi i nisu neki komplicirani poslovi. Uz dobre bakine recepte, ove slatka zimnica može biti ukusna i na radost obitelji tijekom cijele godine. K tomu, tko ne bi radije jeo domaći džem ili pekmez od nekog omiljenog voće negoli onaj tvornički proizveden, za koji ne znate baš sve sastojke, a i željeli biste u prehrani izbjeći neke konzervanse, ili čak prevelike količine šećera.

I možda je mnogima najveća prepreka kod pripreme zimnice sterilizacija i konzerviranje i strah da će sav trud biti bačen uz vjetar jer će se većina teglica pokvariti. Da bi vaša zimnica ostala zdrava i jestiva sve dok ne smažete i posljednju staklenku, važno je dobro sterilizirati staklenke i na “domaći” način konzervirati sadržaj.

sterilizacija staklenki za pekmez

I baš u ovome postupku alkoholni ocat može biti vaš pouzdani partner jer njime možete ukloniti velik dio bakterija i nečistoća u staklenkama, što je preduvjet za dugovječnost vašeg proizvoda.

Važno je sterilizirati staklenke i konzervirati proizvod

Kao prvo, sve staklenke u koje planirate spremiti svoju zimnicu moraju biti neoštećene, bez ikakvih pukotina, jer se u njih zavlače bakterije koje je teško odstraniti pa mogu inficirati cijeli sadržaj. A sada krenimo na sterilizaciju staklenki.

Da biste u ovome koraku bili uspješni, alkoholni ocat pomiješajte s vodom u visokom omjeru, u otopini bi trebalo biti 70% alkoholnog octa, a 30% vode. Takva otopina potpuno uništava i bakterije i gljivice. Cijeli postupakje vrlo jednostavan.

U čistu staklenku ulijte otpinu octa i vode (70% octa). Zatvorite staklenke plastičnim poklopcem i energično protresite 20 sekundi. Kada završite s jednom staklenkom, samo otopinu s alkoholnim octom prelijte u sljedeću i ponovite postupak, dok ne isperete sve staklenke.

Staklenke ostavite da se osuše okrenute prema dolje. Kada se staklenke osuše, u njih ulijte još vrući pekmez ili džem i zatvorite poklopce koristeći ubruse kako biste izbjegli da ih izravno dodirujete prstima.

Kako biste završili konzerviranje, staklenke napunjene i čvrsto zatvorene stavite u lonac i pustite da kuhaju 10 minuta, ali smanjite temperaturu.

Na kraju, ostavite ih da hlade na čistom ubrusu 24 sata. Tijekom tog vremena ih ne premještajte!

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.