Greenpeace_Nevio Smajić (4)

Greenpeaceov prosvjed ispred sjedišta INA-e: 500 dana na dnu Jadrana!

GREEN_300_listici_sredina

Trošak “zbrinjavanja” ostavljen Jadranskom moru

Aktivisti Greenpeacea jutros su prosvjedovali ispred zgrade INA-e u Zagrebu i podsjetili na skandaloznu činjenicu da je nakon 500 dana od potonuća plinska platforma Ivana D i dalje na dnu Jadranskog mora.

“Nevjerojatno je da je prošlo toliko vremena, a čini se kao da se cijela situacija nije pomakla s mrtve točke. Čini se da INA štiti svoje financijske interese i želi održati status quo kao da se nesreća nije ni dogodila, ali je nedopustivo da joj to Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dopuštaju. Ako je to vizija održivog razvoja u Hrvatskoj, svi se moramo ozbiljno zabrinuti”, izjavila je Petra Andrić iz hrvatskog ureda Greenpeacea.

Iako je trošak “zbrinjavanja” Ivane D trenutno ostavljen Jadranskom moru, umjesto da ga snosi vlasnik, dakle INA, ova se kompanija istovremeno diči kako je sredinom ožujka ove godine s radom počela nova bušotina na sjevernom Jadranu, a najavila je da će u pogonu uskoro biti i druga, kao i to da je u planu izgradnja nove platforme.

“Vlada mora pojačati nadzor i temeljito ispitati sve odobalne plinske platforme, uključujući moguće istjecanje metana. Isto tako, treba uvesti embargo na nova ulaganja u fosilnu infrastrukturu na Jadranu koja bi značila cementiranje upotrebe fosilnih goriva sljedećih nekoliko desetljeća. To si ni Hrvatska ni EU ne mogu dopustiti. Sva nova ulaganja trebaju se usmjeriti prema obnovljivim izvorima, energetskoj učinkovitosti i rješenjima za pohranu energije. Također, prešutnim odobravanjem i nemarom oko slučaja Ivane D Vlada šalje poruku da se fosilna industrija može ponašati kako želi, bez ikakvih posljedica za sebe, dok su posljedice na okoliš neprihvatljive, a potencijalno i nesagledive”, dodala je Andrić.

Greenpeace naglašava da plin nije tranzicijsko gorivo, kao što nije niti zelen niti čist kako to voli prikazivati fosilna industrija, te da je rješenje u obnovljivim izvorima energije za koje Hrvatska ima izuzetan potencijal, a koji se slabo iskorištava. “Jedna smo od najsunčanijih zemalja u Europi, a po korištenju solarne energije smo na samom dnu. Jadransko sunce, a ne fosilni plin, rješenje je i za spas klime i za istinsku energetsku neovisnost!”, zaključuje Andrić.

PHOTOS BY: Nevio Smajić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.