Ako volite praviti zobeno mlijeko, evo kako upotrijebiti i ostatke…

Iskoristite zobenu pulpu na novi način

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ako živite održiviji način života, ograničavate plastiku ili ciljate na nula otpada, vjerojatno se pitate što učiniti s ostacima zobene pulpe iz vaše avanture proizvodnje zobenog mlijeka. Mi imamo nekoliko ideja!

Zobeno mlijeko jedan od najlakših, najjeftinijih i ekološki najprihvatljivijih izbora mlijeka. Božanstveno je kremaste teksture i svestranog okusa. Izvrsna je alternativa za ljude koji ne mogu piti kravlje mlijeko ili mlijeko na bazi orašastih plodova, ali i za sve one koji su svjesni ekološke štete koju stvara industrija mlijeka i teže održivom životu. Vrlo ga je jednostavno napraviti kod kuće, no nakon što dobijete zobeno mlijeko, ostaje vam pulpa u obliku zobene kaše koja se često baci. Dobro je znati da otprilike 40% hranjivih sastojaka iz zrna ostaje u pulpi, pa je dobra ideja i iskoristiti ju, a mi vam donosimo nekoliko ideja i kako.

Kolači

Zobenu pulpu možete iskoristiti na nekoliko načina prilikom izrade raznih kolača, uglavnom umjesto nekih “vlažnih” sastojaka. Prilikom izrade brownies, zamijenite dio maslaca, pire od banane ili ulje za zobenu pulpu. Ovo ne samo da olakšava kalorije, već dodaje još vlakana i mikroelemenata. Ako preferirate kekse i kolačiće, Izbacite 1/3 šalice brašna ili zobi iz recepta za istu količinu pulpe kako bi bili još ljepši. Slično možete napraviti i ako radite muffine ili banana bread.

Doručak

Ostatke pulpe ubacite u vaš uobičajeni recept od zobenih pahuljica poput zobene kaše koju ostavite preko noći poznate kao overnight oats. Jednostavno zamijenite 1/4 šalice suhe zobi s 1/4 šalice pulpe. Ako preferirate palačinke, upotrijebite pulpu da zamijenite nekoliko jaja, maslac ili pasirane banane u tijestu za palačinke tako što ćete izvaditi nekoliko žlica. Držite se omjera 1: 1 da stvari budu jednostavne. A za najbrže rješenje, jednostavno par žlica zobene pulpe ubacite u svoj jutarnji smoothie.

Njega kože

Ako ne uživate u izradi kolača i ne pijete smoothieje, pokušajte dodati pulpu u kupku. Kupka sa zobenim pahuljicama je staromodan, ali učinkovit lijek za suhu kožu. Ako vam se ne sviđa kupati u tome, možete napraviti kupku samo za vaša stopala. A slično tome možete zobenu pulpu iskoristiti kao prirodnu masku za lice.

Recept za zobeno mlijeko

Za one koji još nisu, a žele isprobati i napraviti zobeno mlijeko kod kuće, donosimo vam recept i za to:

Sastojci

● 1 šalica zobenih pahuljica
● 5 šalica vode
● 1-2 žlice zaslađivača poput meda ili javorovog sirupa (nije obavezno)

Zobene pahuljice najprije namočite i ostavite ih tako bar 1 sat, a najbolje preko noći. Isperite i ocijedite zobene pahuljice pa ih miksajte u blenderu, potom im dodajte pet šalica vode te ponovno uključite blender na najjaču brzinu. U ovom dijelu dodajte zaslađivač ako ste se za njega odlučili. Zobeno mlijeko zatim prelijte kroz sitno sito, drvenom žlicom pritiskujući pulpu od zobi (recept zatim predlaže odbacivanje zobi, ali znate što sada s vašim), a mlijeko koje ste dobili stavite u staklenku i držite u hladnjaku do pet dana.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.