Zobeno mlijeko jedan od najlakših, najjeftinijih i ekološki najprihvatljivijih izbora mlijeka. Božanstveno je kremaste teksture i svestranog okusa. Izvrsna je alternativa za ljude koji ne mogu piti kravlje mlijeko ili mlijeko na bazi orašastih plodova, ali i za sve one koji su svjesni ekološke štete koju stvara industrija mlijeka i teže održivom životu. Vrlo ga je jednostavno napraviti kod kuće, no nakon što dobijete zobeno mlijeko, ostaje vam pulpa u obliku zobene kaše koja se često baci. Dobro je znati da otprilike 40% hranjivih sastojaka iz zrna ostaje u pulpi, pa je dobra ideja i iskoristiti ju, a mi vam donosimo nekoliko ideja i kako.
Kolači
Zobenu pulpu možete iskoristiti na nekoliko načina prilikom izrade raznih kolača, uglavnom umjesto nekih “vlažnih” sastojaka. Prilikom izrade brownies, zamijenite dio maslaca, pire od banane ili ulje za zobenu pulpu. Ovo ne samo da olakšava kalorije, već dodaje još vlakana i mikroelemenata. Ako preferirate kekse i kolačiće, Izbacite 1/3 šalice brašna ili zobi iz recepta za istu količinu pulpe kako bi bili još ljepši. Slično možete napraviti i ako radite muffine ili banana bread.
Doručak
Ostatke pulpe ubacite u vaš uobičajeni recept od zobenih pahuljica poput zobene kaše koju ostavite preko noći poznate kao overnight oats. Jednostavno zamijenite 1/4 šalice suhe zobi s 1/4 šalice pulpe. Ako preferirate palačinke, upotrijebite pulpu da zamijenite nekoliko jaja, maslac ili pasirane banane u tijestu za palačinke tako što ćete izvaditi nekoliko žlica. Držite se omjera 1: 1 da stvari budu jednostavne. A za najbrže rješenje, jednostavno par žlica zobene pulpe ubacite u svoj jutarnji smoothie.
Njega kože
Ako ne uživate u izradi kolača i ne pijete smoothieje, pokušajte dodati pulpu u kupku. Kupka sa zobenim pahuljicama je staromodan, ali učinkovit lijek za suhu kožu. Ako vam se ne sviđa kupati u tome, možete napraviti kupku samo za vaša stopala. A slično tome možete zobenu pulpu iskoristiti kao prirodnu masku za lice.
Recept za zobeno mlijeko
Za one koji još nisu, a žele isprobati i napraviti zobeno mlijeko kod kuće, donosimo vam recept i za to:
Sastojci
● 1 šalica zobenih pahuljica
● 5 šalica vode
● 1-2 žlice zaslađivača poput meda ili javorovog sirupa (nije obavezno)
Zobene pahuljice najprije namočite i ostavite ih tako bar 1 sat, a najbolje preko noći. Isperite i ocijedite zobene pahuljice pa ih miksajte u blenderu, potom im dodajte pet šalica vode te ponovno uključite blender na najjaču brzinu. U ovom dijelu dodajte zaslađivač ako ste se za njega odlučili. Zobeno mlijeko zatim prelijte kroz sitno sito, drvenom žlicom pritiskujući pulpu od zobi (recept zatim predlaže odbacivanje zobi, ali znate što sada s vašim), a mlijeko koje ste dobili stavite u staklenku i držite u hladnjaku do pet dana.