Recite zbogom pranju posuđa i poslužite jelo u ovim “prirodnim zdjelicama”

GREEN_300_listici_sredina

Tina Sarajlić

Fotogenično i praktično

Volite organizirati večeru za prijatelje, ali vam nije nimalo drago što vas poslije čeka pranje suđa? Imamo ideju za vas.

Uštedite vrijeme, vodu i  živce tako što ćete umjesto uobičajenog posuđa za posluživanje koristiti prirodne i jestive “zdjelice”. Osim što štedite na vremenu, možete iskoristiti ostatke hrane koje bi možda inače bacili, a vaša večera će izgledati jako lijepo, fotogenično i biti praktična za jesti.
Izraditi jestive zdjele daleko je lakše nego što mislite, jer se čini da su neke namirnice jednostavno predodređene za upotrebu kao posude za drugu hranu. Idealne jestive zdjele imaju snažno lišće, čvrstu kožu ili se mogu izdubiti kako bi se dobio savršen oblik posude. To su samo neke osnovne smjernice, a u nastavku vam donosimo kreativne i prekrasne ideje za pripremu prirodnih, jestivih zdjelica za posluživanje jela.

Povrće

Svi smo već dobro upoznati s punjenim paprikama, ali ih možemo i malo drugačije pripremiti te od njih napraviti praktično jelo koje se može jesti kao zalogaj čak i s prstima. Papriku možete narezati na polovice ili četvrtine i ispuniti s čime god želite, mješavinom drugog povrća ili mesom, te posipati sa sirom i staviti u pećnicu da se lagano zapeče. Druga opcija je da iskoristite svježe komade paprike, ispunite ju sa svježim krem sirom i dodate komadiće krastavaca na vrh, ili jednostavno namažete na njih humus i posložite ih na tanjur za posluživanje. Slično možete iskoristiti krastavce, koje treba prerezati na pola po sredini, izdubiti sredinu s košticama i dovoljno ih je samo namazati s najdražim slanim namazom.


Tikvice su također idealne za punjenje, a nakon što ih izdubite dodajte nadjev koji želite i ispecite u pećnici. Vrlo brzo i jednostavno jelo, a veoma ukusno. Možete na kraju dodati sjemenke ili jestivo cvijeće za ukras i dobiti zaista impresivno jelo.
Avokado kao da je nastao kako bi služio kao zdjelica. Čak i kada maknete sjemenku u sredini dobijete udubljenje idealno za to da se u njega nešto stavi. Odličan primjer je avokado caprese, mini salata koju dobijete tako da avokado prerežete na pola, na njega dodate mozzarelu i rajčicu, zalijete maslinovim uljem i dodate malo soli.
Rajčicu možete iskoristiti tako da ju prepolovite, izvadite sredinu, te napunite sa svježim sirom ili kombinacijom sira i vrhnja, komadićima krastavaca i zataknete komadiće zelene salate, posolite i imate fora jestive i ukusne zdjelice.

Lisnate salate su kao stvorene za posluživanje. Svaki list se može posebno iskoristiti na razne načine, a uzmete li crveni kupus, imat ćete fora šarene zdjelice. Lisnate zdjelice se mogu ispuniti svačime, od meksičkog stila s grahom, kukuruzom i sirom, do svježih kombinacija poput svježeg sira i povrća. Mašti vam ovdje nema kraja. Osim toga, velika prednost ovih posudica je ta što ju možete jednostavno pojesti cijelu. Na ovaj način oslobađate se dodatnog otpada i čišćenja. Samo pažljivo odrežite pojedinačne listove ravno s glavice kupusa ili salate, a zatim operite, osušite i gotovi ste. Imajte na umu da je lisnate zdjelice najbolje puniti s hladnim jelima. U suprotnom, lišće će postati mlohavo, uvenuti i izgubiti sposobnost da dovoljno čvrsto drži bilo što.
Kao zdjelice za posluživanje mogu se koristiti i bundeve no možda će biti potrebno malo više truda za njihovo izdubljivanje i pripremu – prvo ih je potrebno omekšati i ispeći kako bi većina sorti bila jestiva. Dakle, ako želite biti brzi, možda ćete se htjeti držati prethodno navedenih jednostavnijih izbora. Ali nemojte zanemariti lijepu zdjelu od bundeve ili tikvice za ukusno jelo od pečenog povrća u sezoni!

Voće

Nakon što smo povrće iskoristili za slana jela, zdjelica od voća su idealne za deserte. Kokos je jedna od zaista najljepših opcija za posluživanje bilo kakve vrste deserta. Prepolovite kokos na pola i u njemu poslužite sladoled s voćem, razne kreme, mousse ili samo svježe voće i svaki od njih će izgleda predivno. Osim toga, u njemu možete poslužiti i smoothie, granola doručak, koktel pa čak i curry ako poželite. Ananas i papaja su isto super kada vam trebaju veće zdjelice.


I ostale vrste okruglog voća su sjajne za posluživanje deserta. Citrusi su super jer kada ih prerežete na pola, pojedete i ostane vam kora u obliku posudice, lako ju iskoristite kao zdjelicu za bilo što. Poslužite u njoj kolačiće, sladoled, voće i nakon toga samo bacite u otpad bez pranja suđa. Na sličan način možete iskoristiti polovicu dinje, ako vam možda treba veća zdjelica.
Jabuke su odlične jer na kraju nećete imati nikakvog otpada jer samu zdjelicu možete i pojesti. Iskoristite polovice jabuka za posluživanje deserta i dobiti ćete zero waste desert.
Na ovaj način možete iskoristiti i razno drugo voće i povrće, što je praktično, štedljivo, super izgleda, ali i odlično rješenje u slučajevima kada imate više gostiju nego posuđa u kući.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.