tomoko-uji-Oq6Mdb4o6vA-unsplash

Ako ste posljednjih dana vidjeli ovih 7 biljaka, znajte da počinje proljeće

GREEN_300_listici_sredina

Najljepši vjesnici

Minusi u zraku ne ulijevaju optimizam kako ćemo uskoro uskočiti u laganiju odjeću, no proljeće se itekako bliži, a dokaz tome su i ove biljke koje ste već možda i susreli tijekom šetnje.

Unatoč minusima koji nas ovih dana prate svako jutro, proljeće se bliži, a to se, morate priznati, osjeti i negdje u zraku. Nešto duži dan, cvrkuti ptica, sunce, ali i buđenje prirode samo su neki od znakova da prelazimo na proljetni dio godine. Ono što nas nekako najviše razveseli u tom razdoblju svakako je cvijeće, a njega će tijekom narednih tjedana itekako biti. Cvijeće je jedna od prvih stvari koje jedva čekamo vidjeti nakon što se snijeg otopi i temperatura poraste. Cvjetovi magnolije, miris narcisa, polja šafrana i snježno bijelih visibaba samo su neki od vjesnika proljeća. Neki od njih već su u visokom cvatu, pa je i zagrebački Botanički vrt nešto ranije otvorio svoja vrata kako bismo mogli uživati u pravoj cvjetnoj rapsodiji. Stoga, kada vidite ove biljke i stabla kako cvjetaju, znajte da dolazi proljeće.

Visibaba

Ne možemo započeti popis bez da na početku ne spomenemo visibabu. Ovi snježno bijeli cvjetovi u obliku zvona rastu na sjevernijim područjima, gdje cvjetaju u veljači i ožujku. Nevjerojatno su nježni i narastu oko maksimalno 15 centimetara. Postoji nevjerojatnih 2.500 i više vrsta visibaba, a sve su porijeklom iz Europe i Bliskog istoka. Većina sorti, hibridi su tri vrste: Galanthus nivalis, Galanthus elwesii i Galanthus plicatus.

Kukurijek

Neki ga nazivaju još i božićnim cvijetom, a porijeklom je iz planina Europe i Azije. Jedinstven je po tome što cvjeta zimi i otporan je na hladnoću. Cvijet mu je velik, ovisno o vrsti bijele, ružičaste, žute, tamnocrvene, pa i zelene boje. Zbog ljepote cvijeta, premda su otrovni, omiljeni su kod ljubitelja cvijeća koji ih uzgajaju.

Rododendron

Veliki biljni rod iz porodice vrjesovki kojemu pripada preko 1100 vrsta listopadnih, poluzelenih i vazdazelenih grmova i drveća raširenih po Aziji i sjevernoameričkim planinama Appalachian. U Hrvatskoj se javljaju dvije vrste, hriđasti sleč koji je poznat i kao alpska ruža i autohtona vrsta dlakavi sleč. Ime roda dolazi od grčke riječi rhodon (ruža) i dendron (drvo). Kreću se od niskorastućih sorti pa sve do stabala visokih i do 6 metara. 

Magnolija

Magnolija je veliki rod s preko 240 cvjetnih vrsta u potporodici Magnolioideae, dio porodice Magnoliaceae. Nazvana je prema francuskom botaničaru Pierreu Magnolu. Evoluirala je prije pojave pčela, a cvjetovi su se razvili radi poticanja polinacije kukcima.

Narcisa

Jedna od najomiljenijih vrtnih lukovica, narcisi najavljuju proljeće svojim sunčano-žutim cvjetovima koji izbijaju iz zemlje u bilo koje vrijeme od početka ožujka do svibnja. Narcisi su popularni među vrtlarima jer pripadnici 25 različitih vrsta mogu tolerirati različite klime i stoga se uzgajaju u gotovo svim krajevima svijeta. Njihov oblik je opisan kao “šalica na tanjuriću”, a upravo je ta “šalica” njihova najistaknutija, jedinstvena i najljepša karakteristika.

Šafran

Iako neke od 80 poznatih vrsta šafrana ne cvjetaju do jeseni, snježni šafran nazvan i “Zlatokosa” jedan je od prvih cvjetova koji iskoči iz hladnog, snježnog tla, već u veljači ili početkom ožujka. Snježni šafrani potječu iz Grčke, Bugarske i Turske. Da ste blizu šafrana znat ćete po mirisu nalik medu.

Tulipan

Jedan od omiljenih sinonima za proljeće i omiljeno cvijeće u vazi tijekom uskrsnih blagdana. Tulipan je rod od oko 150 biljaka u porodici ljiljana. Područje odakle potječu vrste uključuje jug Europe, sjever Afrike, te Aziju, tj. područja Anatolije i Irana, a najveći broj vrsta potječe iz stepa Kazahstana i okolice planina Pamira i Hindukuša. Danas je većina vrsta uzgojena križanjem, a većina dolazi od vrste Tulipa gesneriana.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.