quin-engle-Hti_r5ii76I-unsplash

Ako ste odlučili ovo proljeće uzgojiti vlastitu hranu, donosimo vam savjete kako ispravno početi

GREEN_300_listici_sredina

Zdrava hrana nadohvat ruke

Ožujak je idealan mjesec za početak pripremanja vrta za novu sezonu. Bilo da ste se odlučili uzgajati hranu na prozoru, balkonu ili u vrtu, ovi savjeti sigurno će vam pomoći da uzgojite zdrave biljke.

Sve se više ljudi odlučuje na vlastiti uzgoj hrane kako bi zdrave i svježe namirnice imali nadohvat ruke, no novim je vrtlarima nerijetko jako zahtjevno uzgojiti hranu jer nemaju dovoljno znanja i iskustva. Ako ste se pronašli u ovom opisu, preporučujemo da ove sezone odvojite malo vremena i posvetite se procesu uzgoja biljaka od početka do kraja kako bi vaš prinos bio veći. Kako bi biljkama osigurali sve potrebne uvijete za rast i razvoj, najbolje je uvijek početi od samog početka – sjemena. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ove godine uzgojite obilje zdrave hrane.

Dobar vrt treba dobro sjeme

Kvalitetno sjeme ima visoku klijavost, pa je na samom početku važno pripaziti koje sjeme ćete koristiti. Bilo da uzgajate stare sorte biljaka i/ili hibridne vrste, ako nabavljate sjeme, važno je da birate biljke koje su prilagođene rastu na podneblju na kojem ćete ih uzgajati te da ih nabavljate od provjerenog dobavljača. Sjemenke s vremenom gube vitalnost, a ako se pohranjuju ili transportiraju na pogrešan način, mogu imati smanjenu klijavost.

Ako imate svoje sjeme koje ste prikupili krajem vrtlarske sezone, važno ga je ispravno pohraniti kako bi ga mogli ponovno sijati iduću sezonu. Njegovu vrijednost možete sačuvati tako da ga čuvate na hladnom, tamnom i suhom mjestu jer su vlaga i visoka temperatura najveći neprijatelji čuvanju sjemena. Ambalaža za čuvanje sjemena može biti platnena ili papirnata vrećica te staklena ili metalna kutija.

Idealni uvjeti za sijanje

Sjeme upija značajne količine vode prije nego što započne proces klijanja zato je važno zalijevati ga redovito. Kako sjemenke unose vodu, aktiviraju se hidrolitički enzimi. Oni počinju razgrađivati ​​hranu pohranjenu u sjemenu kako bi se mogli odvijati metabolički procesi. Voda također omekšava prevlaku sjemena, omogućujući izlazak sadnice.

Potrebna količina vode ovisit će o vrsti sjemena koje posijete. Premalo vode može usporiti ili zaustaviti klijanje, ali previše vode može također uzrokovati niz problema. Sjemenke čija opna sadrži eterična ulja sporo upijaju vodu i bubre, u tu skupinu spadaju mrkva, peršin i celer što znači da  trebaju više vlage od, recimo, repe i kupusnjača. Za bubrenje sjemena potrebna je i toplina, pa ako sijete određene vrste biljaka, svakako im osigurajte potrebnu toplinu za klijanje.

Osim vlage i topline, važna je i opskrba kisikom. Naime, kisik je ključan u procesu klijanja jer se biljka, dok još ne razvije listove, prvenstveno oslanja na hranu koja je zadržana u sjemenu i kisik koji se nalazi u tlu. Zbog toga bi supstrat za klijanje uvijek trebao biti dovoljno prozračan. Takav medij je također dobar jer smanjuje mogućnost truljenja sjemena.

Ako je sjeme duboko zakopano, to bi također moglo otežati dolazak kisika do njega, a neke sjemenke trebaju svjetlost za klijanje, pa se moraju staviti na površinu tla. Obavezno provjerite pakiranje sjemena ili informacije negdje drugdje kako biste provjerili koliko duboko sijati i druge zahtjeve za određeno sjeme koje planirate klijati.

Odabir pravog medija za uzgoj

Zemlja za sijanje sjemena treba biti kvalitetna kako bi biljke na samom početku dobile sva potrebna hranjiva sastojka za rast i kako bi bile dovoljno zdrave da se mogu oduprijeti potencijalnim nametnicima. Ako uzgajate vlastitu hranu iz sjemena, nikada nemojte koristiti supstrat za cvijeće jer nema sve sastojke koji će biti potrebni vašim biljkama.

Početni medij za klijanje sjemena može biti supstrat, ali i ne mora. Ako se odlučite za sijanje u supstratu, tekstura i struktura supstrata mora biti vlažna, ali dovoljno drenirajuća kako bi se spriječilo zalijevanje i zbijanje. Kako bi vaše vrtlarstvo bilo što održivije i ekološki prihvatljivije, svakako odaberite supstrat koji ne sadržava treset. Treset se smatra neobnovljivim resursom, a nalazi se na dnu jezera koja se potpuno isušuju kako bi se treset mogao izvaditi. Time se narušavaju prirodni ekosustavi koji su ključni u održavanju biološke raznolikosti i svjetskog ciklusa vode. Dobra zamjena za trest su kokosova vlakna koja doprinose propusnosti supstrata i zadržavaju vlagu.

Ako se odlučite za uzgoj klica koje su bogate nutrijentima, neće vam trebati supstrat, već staklenka, gaza i malo vode. Za početak, sjeme natopite u vodi, procijedite ga i stavite u staklenu posudu prekrivenu gazom kako bi zrak mogao cirkulirati, a posudu držite na tamnom i toplom mjestu. Jednom dnevno isperite sjeme sve dok ne proklija. Dobivene klice možete dodati svojim jelima.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.