Experience the Steamy Rainforest at Kew Gardens_

S gotovo 22 tisuće vrsta biljaka, znate li koji je botanički vrt ušao u knjigu rekorda?

GREEN_300_listici_sredina

Rekordi u carstvu biljaka

Osim što je njihov botanički vrt dom najmirisnijoj i najvišoj biljci, Kraljevski botanički vrt Kew ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda zbog više od 21 tisuće različitih i jedinstvenih biljnih vrsta.

Kraljevski botanički vrt Kew u Londonu, zaradio je svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda kao botanički vrt s najvećim brojem biljnih vrsta. Do 2019. godine, Kew je  imao impresivnu brojku s više od 16,900 različitih i jedinstvenih biljnih vrsta, a kad se pobroje sve podvrste i sorte ovaj botanički vrt ima ih čak  njih 21,843 što ga svrstava u najraznovrsniji vrt u svijetu.

“Apsolutno smo oduševljeni što držimo rekord za najveću zbirku živih biljaka. To je fantastično priznanje i zasluga naših hortikulturista i znanstvenika i za njihov neumorni rad”, kaže Richard Barley, direktor hortikulture u Royal Botanic Gardens Kewa.

Sljedeće dvije najveće žive zbirke biljaka u svijetu znatno su iza Kewa, s 13.950 i 13,415 vrsta što svakako znači da ovaj botanički vrt još neko vrijeme neće nitko preteći. Ovo nije njihov prvi Guinnessov rekord. Naime, 2018. godine osvojili su priznanje i za najvišu i najmirišljaviju biljku u cijelom svijetu. Kraljevski botanički vrt također je i dom najstarijoj lončanici na svijetu.

Dovezena je u Ujedinjeno Kraljevstvo iz Južne Afrike 1775 te je sada biljka visoka više od četiri metra i teška više od jedne tone. Ono što još posjetitelji mogu između ostalog pronaći u Kewu su i svjetski najveći, ali i najmanji lopoči na svijetu. Jednom riječju biljni raj u koji je uloženo mnogo truda.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.